Cenușa: Sandu trebuie să fie atentă la ideile lui Macron privind extinderea lentă a UE spre Est. Poate genera neînțelegeri noi între Chișinău și Kiev

Analistul Politic Dionis Cenușa sugerează președintei Maia Sandu să fie atentă la „cum se poziționează în raport cu reperele lui Macron pentru viitorul european al țărilor asociate din Est”. „Orice susținere efervescentă a acestuia vizavi de extinderea lentă a UE spre Est poate genera noi motive pentru animozități între Chișinău și Kiev”, susține politologul.

Foto: Colaj

„Maia Sandu a plecat la Bruxelles și va trece pe la Paris să-l salute pe Macron, proaspăt reales. Acest lucru indică un soi de relaxare a autorităților în legătura cu situația/riscurile ce parvin din regiunea transnistreană. Probabil, Sandu va încerca să facă lobby pentru dosarul moldovenesc, care are șanse mult mai mici decât cel al Ucrainei în discuțiile despre lărgirea UE. Ultimele date arată că Ucraina ar putea obține statutul de “potențial candidat de aderare la UE”, similar cu cel al Bosniei. Acest statut este unul intermediar până la cel de candidat plenipotențiar. Georgia este într-o poziție și mai slabă decât Moldova. Premierul Garibashvili e de asemenea la Bruxelles în aceste zile ca și Sandu, dar întrevederile lui sunt concentrate pe NATO, care prevalează pe agenda oficialului georgian. Recomandarea mea este ca Sandu să călătorească în Olanda, Portugalia și Austria, care conform unor surse ar fi printre țările unde există cel mai înalt nivel de scepticism. Atenție la faptul că Sandu/Moldova ar putea fi atrasă în agenda lui Macron de a promova o Comunitate Politică Europeană, care deja a stârnit anumite nemulțumiri în Ucraina și printre susținătorii acesteia. Moldova trebuie să fie atentă cum se poziționează în raport cu reperele lui Macron pentru viitorul european al țărilor asociate din Est. Orice susținere efervescentă a ideilor lui Macron vizavi de extinderea lentă a UE spre Est poate genera noi motive pentru animozități între Chișinău și Kiev”, a declarat Cenușa.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, are planificată în aceste zile o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali ai instituțiilor UE.

Iar pe data de 19 mai, Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.


Pub