„Este o zi istorică.” Președintele și prim-ministra Finlandei anunță intenția oficială de aderare la NATO

0P1A0048
Foto: Juhani Kandell/Office of the President of the Republic of Finland

Președintele și prim-ministra Finlandei au anunțat duminică, 15 mai, că țara va depune oficial cerere de aderare la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, informează Euronews.

Președintele Sauli Niinistö și prim-ministra Sanna Marin au făcut anunțul la o conferință de presă comună la Palatul Prezidențial din Helsinki.

Se așteaptă ca Parlamentul finlandez să aprobe decizia în zilele următoare. Ulterior, cererea formală de aderare va fi depusă la sediul NATO din Bruxelles, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferinţe de presă.


Subliniem că, sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei, notează Digi24.

Peședintele Niinisto i-a transmis lui Vladimir Putin cât de fundamental au alterat climatul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la finele lui 2021 ca țările să nu se alăture NATO și invadarea masivă a Ucrainei.

Președintele Sauli Niinisto și prem-ministra Sanna Marin au dat joi, 12 mai, undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Finlanda, care are 1 300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia, a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Însă până acum s-a abținut în a adera la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații prietenoase cu vecinul său de la est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente