„Primăria folosește politic decesul unui copil”. Ministerul Mediului a deschis o anchetă internă privind tragedia din Parcul Alunelul

Parcul-Alunelul
Foto: zdg.md

Ministerul Mediului a venit cu o reacție la ancheta deschisă de Primăria Municipiului Chișinău în contextul tragediei din Parcul Alunelul. Astfel, Ministerul Mediului își exprimă „regretul și nedumerirea privind tentativa Primăriei Municipiului Chișinău de a folosi politic decesul unui copil”.

„Comunicatul primăriei lasă de înțeles că Agenția Mediului ar fi refuzat solicitarea Întreprinderii Municipale Spații Verzi de a curăța acest copac, ceea ce în urma unei verificări s-a dovedit a fi fals. Copacul în cauză nu s-a aflat pe lista menționată în comunicatul de presă emis de Primăria Municipiului Chișinău”, se arată într-o notă informatică a Ministerului Mediului.

În context, autoritățile au făcut referire la Legea cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale, potrivit căreia, administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de către autoritățile administrației publice locale.

„Ministerul Mediului împreună cu Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului au efectuat o anchetă urgentă pentru a elucida procesul de autorizare a lucrarilor silvo-tehnice solicitate de catre Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi (AGSV) din Chișinău, în perioada 2019-2022. După o verificare preliminară s-a constat că, Agenția de Mediu a eliberat Asociației de Gospodărie Spații Verzi autorizații de tăiere pentru anii 2020, 2021, 2022.

Autorizațiile au fost eliberate în concordanță cu cererea depusă de asociație. Ce ține de copacii care nu s-au permis pentru tăiere, situația a avut loc în 2019 în cadrul reconstrucției parcului, unde Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu a permis defrișarea totală a arborilor sănătoși, din care nu fac parte plopii cu pricina – pentru aceștea s-a permis curațarea – elagaj. Deja pentru 2021 și 2022 Agenția de Mediu a eliberat autorizații fără restricții. Mai jos sunt actele care reflectă procesul, concluziile și alte documentele demonstrative.

În concluzie, solicitarile AGSV de efectuare a lucrarilor silvotehnice în Parcul Alunelul au fost satisfacute și eliberate autorizațiile corespunzatoare”, se mai arată în comunicat.


AICI detalii despre ancheta deschisă de Primăria Municipiului Chișinău.

Amintim că ieri, 14 mai, o fetiță un an a murit la spital după ce o creangă dintr-un copac a căzut peste căruciorul ei. Incidentul s-a produs în jurul orei 11.00 în parcul Alunelul din Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente