Soldații ruși fac orice să scape de războiul din Ucraina. Putin recrutează pe Superjob.ru

14 Mai 2022, 06:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2022, 06:27 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți soldați ruși vor să scape cu orice preț de războiul împotriva Ucrainei, arată interceptările conversaților unora dintre aceștia cu membri ai familiilor lor din Rusia, relatează Direcția de Informații a Ministerului Apărării ucrainean.
Soția îi sugerează unuia să se rănească pentru că nu există altă cale de ieșire pentru că nu va exista rotație, pentru că „toată lumea refuză”.

Când soldaților unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, să se pregătească pentru o a doua desfășurare a operațiunii în Ucraina, frica s-a instalat printre soldați.

Unitatea, staționată în estul îndepărtat al Rusiei în timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârșitul lunii februarie și a avut parte de o luptă acerbă cu forțele ucrainene, scrie The Guardian.

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord să lupte. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă”, a spus Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. „Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu.”

Rusia caută alţi soldaţi pe care să-i trimită pe front, iar anunțurile sunt postate inclusiv pe platforme online de angajare, cum ar fi Superjob.ru. Criza de personal din armata rusă a fost recunoscută recent inclusiv de temutul Grup Wagner, ai cărui reprezentanți au scris pe un canal Telegram, că „avem nevoie de 600-800 de mii de oameni, altfel nu vom câștiga”.
Ads
Campania de recrutare a Rusiei se desfășoară nu doar prin canale instituționale, precum site-ul Apărării, ci și pe site-urile unde sunt postate locuri de muncă, precum platforma Superjob.ru, unde campania are 19.419 de posturi vacante active, cifră aproape egală cu numărul celor care şi-au pierdut viaţa până acum în rândul trupelor ruse de pe front.

Astfel, între un instalator și o vânzătoare, pe portalul locurilor de muncă apar anunțuri pentru „pușcași”, artileri, comandanți de infanterie, „tunieri antiaerieni „, șoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB, serviciile secrete rusești care veghează atât asupra frontului, cât și asupra disidenței interne.

„Alegeți stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, se precizează în anunțul de pe platforma Superjob.ru. În realitate, e vorba de un salariu de 500 de euro pe lună pentru a-ţi risca viața în Ucraina.

O mobilizare continuă, deși parțială și deghizată, care se desfășoară în cele mai îndepărtate regiuni ale țării, unde birourile de recrutare îi flatează pe foștii militari cu servicii contractuale de la 30 la 50 de mii de ruble pe lună pentru a pune la punct departamentele.

În anunţuri, durata unui contract de muncă este în mare parte de şase luni, de cele mai multe ori destinaţia nu este indicată, aşa cum s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu „exerciţiu „.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău