Nervozitate la Kremlin! Rusia stă pe saci cu bani, dar nu poate cumpăra nimic

14 Mai 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2022, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Pare o ironie a sorții, dar rubla Rusească a devenit cea mai puternică valută a lumii de la începutul anului, constată economistul Veaceslav Ioniță.

După 2 zile de odihnă cauzate de sărbătoarea de 9 Mai, Rubla Rusească a ajuns  cu 11% mai puternică față de dolarul american comparativ cu începutul anului. Astfel acum rubla a depășit precedentul lider al clasamentului, realul brazilian, care s-a întărit cu 9% față de usd.

„De la începutul războiului Rusia poate exportă resurse energetice, însă are interdicții de import. În consecință Rusia vinde marfă, obține bani și nu poate face nimic cu ei, deoarece nimeni nu-i vinde marfă. Asta cum ai avea dolari în pustiu, când ești mort de sete. La ce bun valută, când ai nevoie de apă. Toți știm povestea din cartea de istorie, când europenii ajunși în lumea nouă schimbau sticluțe și oglinzi pe aur de la aborigeni. Acum Rusia nici oglinzi nu primește pentru gazul și petrolul său. Doar înscrisuri in conturi. Evident asta scoate din sărite conducerea Rusiei, care planifică să aplice și ea interdicții la export”, constată Ioniță.

Forțarea „spre patriotism” a exportatorilor ruși

Economistul afirmă că toți exportatorii sunt obligați să vândă 80% din încasările din export în ruble. Poate unii ar dori să-și păstreze economiile în valută, dar este interzis prin lege. Toți au dreptul doar la ruble.

În asemenea condiții rubla nu mai este o valută liber convertibilă, este greu de stabilit cursul ei real, totuși datorită primului factor descris de mine putem spune că rubla chiar este puternică.

„Au încercat și alte țări să mențină artificial valutele lor, dar s-a terminat cu un dezastru. Însă in cazul rublei ea se menține nu atât datorită politicilor restrictive a guvernului rus, cât datorită interdicțiilor impuse de țările occidentale de export a mărfurilor spre Rusia. Dacă e așa Rusia poate relaxa politica sa valutară, fără mari riscuri pentru valută”, spune Ioniță.

În consecință, Rusia are nevoie acum de mărfuri de import, dar nu de valută Străină tot mai ieftină la ei acasă. Iar aici ei chiar nu prea au ce face.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 11:58
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 11:58 // Slider //  Soroceanu Olga

Într-o nouă emisiune „Afaceri la Microscop”, trainerul de business Alexandru Bordea a discutat cu Vadim, un antreprenor priceput care a transformat reparațiile și construcțiile într-un domeniu profitabil. Cu o experiență vastă în acest sector, acesta împărtășește secretele succesului său și oferă sfaturi valoroase pentru cei care doresc să-și dezvolte propria afacere.

Reparațiile și construcțiile sunt o lume plină de provocări. Vadim recunoaște că este un domeniu în care trebuie să fii pregătit să faci față unor situații diverse. De la probleme tehnice neașteptate la gestionarea echipei, fiecare zi aduce noi provocări. Cu toate acestea, Vadim subliniază că aceste provocări pot fi transformate în oportunități de creștere și dezvoltare.

În video de mai jos, afli despre cum poți să ajungi la 20.000 euro profit pe lună, cum faci marketing și vânzări, dar și despre cum construiești o echipă puternică.

Antreprenorul demonstrează că reparațiile și construcțiile nu sunt doar despre ciocane și ciment, ci și despre strategie, pasiune și perseverență. Dacă ai o idee de business sau o afacere existentă, inspiră-te din experiența acestuia și transformă provocările în succes.

„Afaceri la Microscop” poate fi vizionat pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău