(sondaj) Cum își apreciază moldovenii sănătatea? Bărbații se consideră mai sănătoși decât femeile

sanatate
Foto: unsplash.com

Starea de sănătate autoevaluată este un indicator important al stării generale de sănătate. În cadrul studiului Generații și Gen, mai mult de jumătate din populație (52,3 %) a declarat că are o stare de sănătate „bună sau foarte bună”, 38,2 % – „satisfăcătoare”, iar 9,5 % consideră că are o stare de sănătate „rea sau foarte rea”.

Proporția bărbaților care consideră că au o stare de sănătate „bună sau foarte bună” (56,2 %) este semnificativ mai mare în comparație cu cea a femeilor (48,8 %).

Odată cu înaintarea în vârstă, ponderea persoanelor care consideră că starea lor de sănătate este „bună sau foarte bună” scade, iar cea a persoanelor care se declară cu o stare de sănătate „rea sau foarte rea” crește. Astfel, majoritatea absolută a persoanelor tinere consideră că au o stare de sănătate „bună sau foarte bună”, în timp ce doar una din cinci persoane din grupa de vârstă 60-64 de ani (21,2%) și una din zece persoane din grupa de vârstă 75-79 de ani declară că starea lor de sănătate este „bună sau foarte bună”.

O discrepanță semnificativă se atestă și în funcție de nivelul de studii. Șase din zece persoane cu studii superioare (62,7 %) se percep într-o stare de sănătate „bună sau foarte bună” în comparație cu mai puțin de una din cinci persoane cu studii primare (48,1 %) sau studii secundare profesionale (47,5 %). Ponderea persoanelor care își apreciază starea de sănătate ca fiind „rea sau foarte rea” este de circa 4,5 ori mai mare printre persoanele cu studii primare (16,1 %) în comparație cu persoanele cu studii superioare (3,6 %).

Populația din mediul urban declară semnificativ mai frecvent o stare de sănătate „bună sau foarte bună” (57,1 %) în comparație cu populația din mediul rural (49,6 %).

În același timp, populația din mediul rural declară mai frecvent o stare de sănătate „rea sau foarte rea” (10,6 %) în comparație cu populația din mediul urban (7,8 %).

Situația pandemică a influențat, probabil, percepția populației cu privire la starea de sănătate. O proporție semnificativ mai mare de populație și-a declarat o stare de sănătate „bună și foarte bună” în perioada de după lockdown (55,5 %) în comparație cu perioada de până la lockdown (44,5 %). Percepția asupra stării de sănătate s-a îmbunătățit în ambele medii de reședință, atât printre femei, cât și printre bărbați, deși persistă diferențele semnificative în funcție de sex și mediul de reședință.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente