Din cauza războiului, Ucraina a pierdut 23 % din rețeaua căilor ferate. Cele mai importante evenimente din a 80-a zi de război

Ucraina
Foto: Facebook//Vadim Ghirda

Astăzi este a 80-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 23.50.

🟣 „Circa 600 de militari răniți de pe teritoriul uzinei Azovstal n-au acces la apă, mâncare și medicamente. Ei se află în condiții antisanitare”, a declarat un luptător care se află și el în același loc, scrie UNIAN.

Luptătorul descrie în ce condiții se tratează răniții în spital: „O sală mare de sport, câteva zeci de paturi supraetajate, restul stau pe podea. Soldații fără membre zac unul la unul, unii n-au brațe, alții n-au picioare, alții sunt pur și simplu răniți. Sunt condiții insalubre: muște, miros neplăcut”.

🟣 „De la începutul războiului, pe teritoriul Ucrainei au fost lansate 2 100 de rachete, dintre care 633 – de pe teritoriul Belarusului”, a declarat reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhi Kâslâțea.

🟣 Din cauza războiului, Ucraina a pierdut circa 23 % sau 6 300 de kilometri din rețeaua căilor ferate. Valoarea prejudiciilor a atins suma de 90 de miliarde de dolari. Totodată, 23 500 de kilometri de drum și 41 de poduri au fost distruse în timpul războiului”, a declarat ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.


🟣 Noua președintă a Ungariei, Katalin Novák, a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina. „Noi condamnăm agresiunea lui Putin, invazia armată asupra unui stat suveran. Spunem nu tuturor eforturilor care vizează restabilirea Uniunii Sovietice”, scrie The Guardian.

🟣 Hackerii ucraineni au povestit cum au spart platforma rusească RuTube.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.45

🟣 Finlanda a fost deconectată de la energia electrică importată din Rusia. Aceasta s-a întâmplat din cauză că Finlanda nu a achitat pentru consumul efectuat.

Reima Paivinen, vicepreședintele companiei Fingrid, a declarat că: „Nu vad vreo problemă în această deconectare. Finlanda consumă doar 10 % din energia importată din Rusia. Suedia va asigura Finlanda cu energie electrică în deplină măsură”, scrie SkyNews.

🟣 Olaf Scholz a avut din nou o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Acesta nu a sesizat nicio schimbare în atitudinea lui Putin față de războiul din Ucraina.

„Ucraina este de necucerit, se apără bine, dând dovadă de curaj și sacrificiu. NATO nu s-a retras, ci de fapt a întărit flancul estic al alianței. Și va deveni și mai puternic când Finlanda și Suedia vor adera. Armata rusă însăși a suferit pierderi semnificative, mult mai mult decât în ​​10 ani de campanie afgană a Uniunii Sovietice. Putin trebuie să realizeze că singura cale de ieșire din această situație este negocierea cu Ucraina”, scrie t-online.de.

🟣 Rudele soldaților ucraineni care apără orașul Mariupol au cerut ajutor de la China să devină negociatori în procesul de evacuare a militarilor de pe teritoriul uzinei Azovstal. Femeile au organizat azi o conferință de presă pe acest subiect.

🟣 Țările din G7 vor oferi în continuare armament Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei, notează Reuters.

🟣 Lukașenko și Putin se vor întâlni pe 16 mai la Summitul ODKB.

„Întâlnirea va fi dedicată aniversării a 30 de ani de la semnarea tratatului de securitate colectivă și împlinirii a 20 de ani de la crearea organizației.

Aleksandr Lukașenko intenționează să discute despre situația actuală din regiune și din lume.

În plus, Lukașenko va avea discuții bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin”, informează belta.by.

Membrii ODKB sunt Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

🟣 Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a discutat cu Putin despre intenția țării sale de a adera în zilele următoare la NATO. Acesta i-a mai spus că motivul este că „Finlanda vrea să-și îmbunătățească securitatea teritorială în contextul invaziei Ruse pe teritoriul Ucrainei”.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 În Ucraina a început a treia fază a războiului. „Rușii au trecut la apărarea teritoriilor ocupate, ceea ce înseamnă că se pregătesc pentru un război de lungă durată. Ei consideră că războiul de lungă durată va epuiza susținerea financiară și militară a Ucrainei și acest lucru va facilita începerea noilor negocieri”, a declarat consilierul ministrului de interne din Ucraina, Victor Andrusiv, scrie UNIAN.

Potrivit acestuia, prima fază era îndreptată pentru a ocupa Ucraina în „72 de ore”, iar a doua fază – încercuirea armatei ucrainene în estul țării (Donbas).

🟣 Ucraina este gata să ofere Rusiei cadavrele soldaților ruși decedați la Kiev și Cernihiv.

„În prezent, cadavrele sunt încărcate în vagoane frigorifice. Ucraina acționează în conformitate cu dreptul internațional. După încheierea fazei active a conflictului, părțile trebuie să returneze cadavrele militarilor”, scrie Reuters.

🟣 „Cel mai probabil, armata ucraineană va elibera întreaga regiune Harkiv de armata rusă”, se arată într-o analiză a Institutului American de Analiză a Războiului.

„Forțele ucrainene au împiedicat trupele ruse să-i încercuiască și să ocupe regiunea Harkiv. Acest lucru i-a făcut pe ruși să părăsească definitiv regiunea datorită contraatacului armatei ucrainene și din cauza numărului redus de soldați ruși care să poată păstra teritoriile ocupate”, se arată în raport.

Același lucru l-a confirmat și Statului Major al Forțelor Armate ucrainene în anunțului de azi.

„Rusia își retrage armata din regiunea Harkiv”, se arată în comunicat.


🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au decedat 227 de copii ucraineni și 420 au fost răniți.

„Aceste cifre încă nu sunt definitive. În prezent, se cercetează locurile în care s-au desfășurat luptele pe teritoriile ocupate sau eliberate”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale din Ucraina.

🟣 „Apărătorii orașului Mariupol au ucis circa 6 000 de soldați ruși și au distrus peste 100 de mașini blindate”, a declarat adjunctul comandantului Batalionului Azov, Sveatoslav Palamar.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente