Influența Rusiei în Marea Britanie: Donație importantă către partidul lui Boris Johnson. 630.225 de dolari

13 Mai 2022, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2022, 06:47 // Actual //  Lupu Eduard

Donația, în valoare de 630.225 de dolari, a fost făcută în februarie 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat, care a fost cel mai recent trezorier al Partidului Conservator din Marea Britanie. Banii au făcut parte dintr-o campanie fulger de strângere de fonduri care a contribuit la propulsarea lui Boris Johnson și a partidului său spre o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 2019.

Dar documentele depuse la autorități anul trecut arată că banii proveneau dintr-un cont rusesc al socrului lui Sheleg, Serghei Kopytov, care a fost cândva un politician de rang înalt în precedentul guvern pro-Kremlin din Ucraina. El deține acum afaceri imobiliare și hoteliere în Crimeea și în Rusia.

Donație către Partidul Conservator – spălare de bani?

„Suntem în măsură să urmărim o linie clară de la această donație până la sursa sa finală”, a transmis banca Barclays într-o alertă din ianuarie 2021 către Agenția națională de aplicare a legii din Marea Britanie. Banca, care a menținut unele dintre conturile utilizate în tranzacție, a semnalat donația atât ca fiind suspectă de spălare de bani, cât și ca o donație de campanie potențial ilegală.

Un avocat al lui Sheleg a recunoscut că el și soția sa au primit milioane de dolari de la socrul său în săptămânile dinaintea donației. Dar au spus că acest lucru a fost „complet separat” de contribuția de campanie.

„Nu există absolut nicio bază pentru a sugera că darul domnului Kopytov pentru fiica sa a fost destinat sau în scopul de a face o donație politică către Partidul Conservator”, a scris avocatul, Thomas Rudkin, ca răspuns la întrebările adresate de The New York Times.

Este ilegal ca partidele politice să accepte donații de peste 500 de lire sterline de la cetățeni străini care nu sunt înregistrați pentru a vota în Marea Britanie. Domnul Kopytov nu este înscris în registrul național al alegătorilor, potrivit documentelor. Nu este clar de ce alerta Barclays a sosit la trei ani după donație sau dacă autoritățile au investigat-o.

Nu este un secret faptul că industriașii ruși bogați au făcut donații importante pentru Partidul Conservator de-a lungul anilor. Boris Johnson a jucat odată un meci de tenis cu soția unui fost ministru rus în schimbul unei donații de 270.000 de dolari. Dar acei donatori erau cetățeni britanici, în timp ce documentele depuse în cazul lui Sheleg spun că banii au provenit dintr-o sursă străină.

Legăturile financiare dintre Marea Britanie și Rusia 

Timp de decenii, bogăția rusă s-a revărsat în economia londoneză, îmbogățind avocații, contabilii și brokerii imobiliari care au pus la punct detaliile. Liderii britanici au privit în altă parte, chiar și atunci când Kremlinul a semănat dezinformare, s-a amestecat în alegeri și a încercat să coopteze politicieni.

Acum, în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, asediază Ucraina, Boris Johnson și guvernul său promit să schimbe cursul și să fie duri cu banii rușilor. Donația și ascensiunea ulterioară a lui Sheleg în partid arată cât de dificil va fi acest lucru.

Băncile din Marea Britanie sunt obligate să alerteze oficialii de aplicare a legii în caz de suspiciune de comportament infracțional. Acestea fac acest lucru prin intermediul Agenției Naționale pentru Criminalitate, care primește peste o jumătate de milion de rapoarte de activitate suspectă în fiecare an. Cele mai multe provin de la instituțiile financiare, dar contribuie și firmele de avocatură, agenții imobiliari și cazinourile.

Alertele pot include rapoarte privind suspiciuni de finanțare a terorismului, escrocherii romantice sau fraude cu beneficii sociale. Foștii oficiali spun că primesc atât de multe alerte încât unele nu sunt niciodată citite – un fapt care va fi un obstacol în calea măsurilor de reprimare a guvernului împotriva banilor oligarhilor ruși.

Nu există niciun indiciu că Partidul Conservator sau Boris Johnson ar fi știut despre sursa donației, așa cum se arată în alertă. Dar, în conformitate cu legislația engleză, partidele politice sunt responsabile pentru a se asigura că donațiile lor provin din surse legale.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău