Livrările de gaz către Europa au scăzut cu 25%, după ce Kievul a blocat o magistrală ce trece prin Lugansk: Cum e afectată Moldova

Fluxurile de gaze rusești către Europa prin Ucraina au scăzut pe 11 mai cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea unei rute de tranzit. Este pentru prima dată, de la începutul conflictului, când exporturile de gaze prin Ucraina au fost perturbate, scrie Reuters.

Foto: reuters.com

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunțat încă marți că va suspenda fluxurile de gaz prin punctul de tranzit Sohranovca, prin care se livrează aproape o treime din gaze transportate din Rusia către Europa, prin Ucraina.

Acesta a spus că declară „force major” și că va reorienta livrările spre Europa către o altă rută, punctul de intrare Sudzha, cel mai mare dintre cele două puncte de trecere ale Ucrainei.

Gazoductul prin punctul Sohranovca trece prin regiunea Lugansk din Ucraina, fiind controlat parțial de forțele ruse. Sudzha se află mai la nord-vest.

Gazprom a declarat marți că este „imposibil, din punct de vedere tehnic”, să asigure livrarea la toate volumele pe ruta Sudzha, așa cum a propus GTSOU.

Ucraina este una dintre rutele importante de tranzit pentru gazul rusesc către Europa chiar și după ce Moscova a lansat așa-numita „operațiune militară specială”. Punctul de tranzit care a fost închis gestiona aproximativ 8% din fluxurile de gaze rusești către Europa.

Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a declarat că încă livrează gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au scăzut la 72 de milioane de metri cubi, în ziua de miercuri, în comparație cu 95,8 de milioane de metri cubi, în ziua precedentă.

Datele furnizate de Gazprom miercuri sugerau că numai Sudzha a fost folosită.

Totodată, șeful Moldova-Gaz, Vadim Ceban a anunțat ieri seara că decizia Kievului nu afectează livrările de gaze către țara noastră.


Pub