Raport ONU: Războiul din Ucraina a dus la pierderea a 4,8 milioane de locuri de muncă. Acest număr ar putea ajunge la 7 milioane.

Organizația Internațională a Muncii a prezentat un raport în care se arată că dificultățile economice din Ucraina, generate de război, au dus la pierderea a 4,8 milioane de locuri de muncă în țară, iar în cazul în care conflictul militar va continua, acest număr ar putea ajunge la 7 milioane. Prognoza se conține într-un raport prezentat pe 11 mai, la Geneva, de Organizația Internațională a Muncii, care este o agenție specializată a ONU, scrie TASS.

Foto: Profimedia Images

„Urmările perturbărilor economice, însoțite de deplasări interne masive ale populației și fluxuri de refugiați, duc în consecință la pierderi masive de locuri de muncă. Cifra respectivă se ridică la 4,8 milioane de locuri de muncă, ceeea ce reprezintă 30% din total. În cazul continuării conflictului militar, pierderile vor crește la 7 milioane de locuri de muncă, sau 43,5%”, se menționează în raport.

Potrivit organizației, șederea îndelungată a refugiaților din Ucraina în statele vecine „va crea o presiune suplimentară asupra piețelor muncii și a sistemelor de protecție socială”. Totodată, „în lipsa măsurilor necesare, rata generală a șomajului în multe dintre aceste țări va crește”.

De asemenea, OIM a avertizat despre posibile consecințe negative pentru republicile din Asia Centrală, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către occident. Dacă acestea vor duce la pierderea locurilor de muncă a migranților din Federația Rusă, atunci „toată Asia Centrală va suferi pierderi economice grave”. „Muncitorii migranți, care vor fi nevoiți să se întoarcă, vor crea o presiune suplimentară pe piețele muncii din țările lor, multe dintre care deja suferă de șomaj ridicat, salarii mici și niveluri ridicate de angajare informală”, se mai arată în raport.

Raportul OIM citează estimări ale Băncii Mondiale, conform cărora „în 2022, din cauza conflictului din Ucraina, remitențele ar putea scădea cu aproximativ 33% în Kîrgîzstan și cu 22% în Tadjikistan”.

Organizația Internațională a Muncii, care este o agenție specializată a Națiunilor Unite, dezvoltă politici internaționale care vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață și stabilește standarde internaționale de muncă.


Pub