Un 9 mai (mai) cuminte la Comrat

Fanfară, maturi și copii îmbrăcați în uniforme militare sovietice, depunere de flori și discursuri ale autorităților. Deși, aparent similar cu anii precedenți,  la marșul din 9 mai de la Comrat am observat câteva schimbări în retorică:

  • în discursurile lor, autoritățile locale au vorbit despre război nu doar la trecut, ci și la prezent;

  • simbolul tradițional asociat cu Ziua Victoriei, panglica Sf. Gheorghe, aproape a lipsit. Puțini dintre cei prezenți la „Marșul Victoriei” au purtat agățate la piept panglici negru-oranj. Asta, în pofida faptului că, în seara de 8 mai, în ședință extraordinară, Adunarea Națională a Găgăuziei a permis purtarea Panglicii Sf. Gheorghe, ocolind decizia Parlamentului țării.

„Cu regret, omenirea încă nu prețuiește suficient pacea și buna înțelegere. Încă prea puțin ne apreciem reciproc și prea des acționăm egoist – iar abordarea egoistă neapărat generează tensiuni. Încă prea ușor ne atacăm reciproc și ne jignim unii pe alții, și prea rar suntem gata să ne susținem reciproc. Milioanele de oameni, care și-au dat viața în acel război pentru pacea noastră de azi, nu ar saluta atitudinea noastră unii față de alții”, a spus Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia. Menționăm că aceasta nu a purtat panglica bi-coloră.

Am discutat cu locuitorii din Comrat despre motivația lor de a participa la „Ziua Victoriei”, despre războiul din Ucraina, dar și despre temerile pe care le au în această perioadă.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.