Cât vor costa benzina și motorina mâine, 12 mai, și cum explică ANRE creșterea prețurilor la carburanți

benzinarie
Foto: Facebook/ ANRE Republica Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a informat despre creșterea prețurilor la carburanți, înregistrată în ultimele zile. Aceasta reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de refuz total, până la sfârșitul anului curent, asupra importurilor de țiței și de produse derivate din Federația Rusă.

Potrivit comunicatului, în consecință, atât cotațiile Brent la țiței, cât și cotațiile Platts la motorină și în special la benzină au suferit o creștere considerabilă pe parcursul săptămânii precedente, ajungând la un nivel maxim de 114 dolari pe baril de petrol și 1 194 de dolari pe tona de benzină.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare, corelată la cursul de schimb valutar leu/dolar, pentru ziua de 12 mai 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri plafon de comercializare a principalelor produse petroliere de tip standard:
# benzina COR 95 – 28,95 lei per litru (+ 0,17 bani);
# motorină – 27,84 lei per litru (– 0,06 bani).


Amintim că după data de 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare, prețurile la produsele petroliere, și nu numai, au început să crească considerabil, ca consecință a războiului declanșat și desfășurat pe teritoriul țării învecinate – Ucraina.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente