Ministerul de Externe din România anunță că doi jurnaliști români au fost reținuți în regiunea transnistreană

transnistria
Foto: AFP

Jurnaliștii Alexandru Rotaru și Cristian Petrescu de la postul de televiziune din România Digi24 au fost reținuți marți seară, 10 mai, de așa-numitele forțe de securitate din regiunea transnistreană. După șase ore de la reținere, cei doi jurnaliști au fost eliberați.

Echipa Digi24 se afla în regiunea transnistreană de unde a relatat despre ultimele evenimente din zonă. Cei doi jurnaliști au transmis din Tighina și Tiraspol pe parcursul zilei de marți, iar în timp ce se aflau în așa-zisa capitală din stânga Nistrului au fost reținuți, transmite digi24.ro.

„Echipa Digi24 a fost eliberată după aproximativ șase ore, timp în care cei doi jurnaliști au fost interogați, după intervenția Ministerului de Externe al României și a autorităților de la Chișinău”, se arată în mesajul postului de televiziune român.

La scurt timp, Ministerul de Externe din România a venit cu o reacție: „În seara zilei de 10 mai 2022, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat cu privire la faptul că doi jurnaliști români, prezenți în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactați de către redacție, aceștia fiind – așa cum s-a aflat ulterior – reținuți de forțele de securitate ale așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană”.

Ministerul român de externe mai menționează că în urma dispoziției ministrului afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chișinău a întreprins în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști. Aceștia au fost însoțiți, în condiții de securitate, spre Chișinău, unde se află în siguranță, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare.

Alexandru Rotaru, unul din cei doi jurnaliști care au fot reținuți, a declarat: „După o serie de reportaje în orașul Tighina am mers spre așa-zisa capitală a regiunii separatiste, unde am realizat câteva intervenții în jurnalele Digi24, după care într-un punct oare care am fost înconjurați de un grup de oameni îmbrăcați în civil, care nu s-au prezentat mult prea amplu și care ne-au cerut într-o manieră insistentă să îi însoțim. Ne-au spus într-un final că sunt reprezentanții așa-numitului minister de interne. Am fost nevoiți să îi urmăm. Am fost reținuți pentru o perioadă de aproximativ șase ore, acolo unde am fost chestionați de un fel de ofițeri care încercau să afle care sunt motivele pentru care ne aflăm acolo. Am mers la Tiraspol pentru a vorbi cu directorul singurului liceu cu predare în limba română. Am fost interogați într-o încăpere în care nu am avut acces la telefoanele mobile. După cele șase ore am primit permisiunea să părăsim regiunea transnistreană. Din fericire, și trebuie să punctăm acest lucru, nu a fost aplicată nicio formă de violență fizică la adresa noastră”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente