9 mai în Chișinău / Un război sărbătorit și altul justificat

Pe 9 mai, Chișinăul a fost inundat de drapele roșii, flori și cântecele din URSS de pe timpul celui de-al doilea război mondial. Aproximativ șapte mii de persoane (datele prezentate de MAI) au participat la Marșul Victoriei organizat în capitală. Majoritatea participanților, susținători ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și ai Partidului ȘOR, cu drapele roșii, tricoloruri și pancarte au mers din centrul capitalei până la complexul memorial „Eternitate”. 

În mulțimea de oameni adunată în Piața Marii Adunări Naționale, acolo de unde a început marșul, puteai zări bărbați îmbrăcați în uniformele militare din armata sovietică, tineri cu chipiuri militare, persoane cu fotografii ale veteranilor în mâini. În coloane bine structurate, aceștia au scandat lozinci în limba română „Mulțumim pentru pace”, „Victoria”, dar și în limba rusă „Спасибо деду за победу” (n.red. Mulțumesc bunelului pentru victorie) sau „Фашизм не пройдет” (n.red. Fașismul nu va trece). Unele coloane, formate din oameni veniți din raioane, aveau câte o persoană care dădea tonul lozincilor la megafon. 

Unii participanți au declarat că participă la această acțiune pentru a-i comemora pe bunei, părinți decedați, alții au recunoscut franc că au venit aici pentru că „în URSS se trăia mai bine, iar acum e complicat”. I-am întrebat pe participanți ce cred despre războiul din Ucraina. În timp ce unii au declarat că „Putin a vrut să putinizeze Ucraina”, alții au declarat că „probabil altfel nu se putea, pentru că tumoarea trebuie îndepărtată chirurgical” sau că în Ucraina nu e război, ci „misiune specială”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.