Natalia Balaban. Noi pași în implementarea proiectului Digitalizării Uniunii Avocaților din Republica Moldova

10 Mai 2022, 16:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2022, 16:42 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Natalia, bună seara. M-am uitat la istoria interviurilor noastre. Acest interviu este al treilea despre etapele de dezvoltare a proiectului dumneavoastră în digitalizarea activităților Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Cel precedent a fost acum exact un an, în luna mai 2021.

Da, atunci, prin votul unanim al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, proiectul a primit sprijin deplin in vederea implementării din partea colegilor mei.

Amintește-mi, când vorbim despre digitalizarea activităților Uniunii Avocaților, pe ce aspecte ale activităților sale ne concentrăm?

Voi enumera pe cele principale. Organizarea registrului electronic al avocaților din Republica Moldova. Digitalizarea examenului de admitere la stagiu profesional online. Digitalizarea examenelor de calificare online. Digitalizarea Adunărilor Generale ale Baroului și Consiliului Avocaților, comisiilor, inclusiv desfășurarea procedurilor de alegere și vot online. La fel, o nouă pagină web a Uniunii Avocaților.

Atunci, de fapt, este acesta un stil de viață nou, digital, pentru avocați?

Foarte multe din aspectele sale vor fi digitizate. Același examen va putea avea loc acum online, fără părtinire umană și cu rezultate imediate pentru cei care iau testul. Modul în care a fost conceput proiectul acoperă tot ceea ce se poate face de la distanță. Și nu este doar mai rapid, contribuim atât la protecția mediului prin reducerea utilizării hârtiei, cât și la transparența votării și a altor proceduri, oferind acces la rezultate acolo unde nu sunt anonime din punct de vedere legal.

În ce stadiu se află acum implementarea proiectului?

Negocierile sunt în desfășurare cu parteneri internaționali. Există aprobarea consiliului, există un donator internațional, există o companie privată gata să ofere soluțiile software necesare. Am gasit un agent economic care este dispus sa ofere solutia Soft gratuit, evitand astfel costuri din bugetului Uniunii Avocaților.

Aveți Drepturile asupra proiectului  înregistrate cu drept de autor. Veți acorda Uniunii Avocaților posibilitatea de a utiliza proiectul?

Sunt deschisă să acord Uniunii Avocaților drepturi gratuite de utilizare a proiectului. Aceasta este contribuția mea personală la dezvoltarea justiției în Republica Moldova și realizarea acesteia merită doi ani de muncă la acest proiect. Sper că Moldova va fi una dintre primele țări care va conduce tendința către digitalizarea comunității avocaților și nu numai. Ne-am remarcat deja printre multe țări prin componența de gen a conducerii țării – atât președintele, cât și prim-ministrul sunt femei. Așa că voi fi bucuroasă a contribui la formarea unei noi societăți, moderne, oneste, transparente, digitale.

Cum percep colegii dvs. proiectul?

Cu entuziasm. În primul rând, vreau să mulțumesc pentru deschiderea arătată în tratarea temei de interes, precum și promovarea transparenței, onestității, responsabilității, profesionalismului și eficienței Uniunii avocaților, Baroului și a membrilor săi.

Mă bucur că împărtășim opinia într-o cooperare mai strânsă între părți care să  ducă la promovarea intereselor și obiectivelor comune. Sperăm într-o colaborare îndelungată și frumoasă pentru toate părțile implicate.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o criză de mare semnificație geopolitică. Armenia, o fostă republică sovietică, independentă din 1991, se rupe de Rusia și caută să fie aliată occidentală în curtea din spate a lui Putin.

Prim-ministrul Nikol Pashinyan spune că țara sa are nevoie de sprijin pentru a evita războiul cu vecinul puternic armat Azerbaidjan – și este clar despre importanța legăturilor strânse cu UE și alte națiuni occidentale, potrivit Independent..

După un scurt și scurt conflict cu Azerbaidjanul, un adversar vecin, Armenia este în proces de rupere cu legăturile sale istorice cu Rusia pentru a deveni un aliat occidental în curtea din spatele lui Vladimir Putin.

Jucătorii implicați în luptele sângeroase din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, prezenți în această regiune. Rusia – presupusul aliat al Armeniei – nu a reușit să protejeze țara de invazia azeră și pare să-și fi schimbat partea. Israelul, care a trimis cantități uriașe de arme pentru a ajuta Azerbaidjanul – și Iranul șiit, care a declarat că nu va permite graniței sale cu Armenia să cadă sub controlul Azerbaidjanului ostil și „entității sioniste”, pe care o susține.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, cunoaște capcanele cu care se confruntă în gestionarea pivotării către Occident, evitând, în același timp, un alt război cu Azerbaidjanul, al cărui conducător, Ilham Aliyev, a continuat să amenințe cu și mai multe ofensive.

Încercările lui Pashinyan de a face echilibru au dus la acuzații de liniște acasă, susținând că îi face prea multe concesii lui Aliyev cu puțin în schimb. Au loc proteste pentru decizia guvernului său de săptămâna trecută de a preda patru sate Azerbaidjanului.

Vorbind în capitală, Erevan, unui grup restrâns de jurnalişti britanici, Pashinyan recunoaşte că „Federaţia Rusă este un jucător serios şi semnificativ în regiunea Caucazului de Sud”. Dar spune că au existat măsuri ale Armeniei de a crea legături puternice cu statele occidentale și Uniunea Europeană, mai ales că protestele au dus la reforme politice în urmă cu șase ani.

În acest sens, Pashinyan spune: „Nu am fost niciodată departe de Occident. Realizările noastre în domeniul democrației au creat o realitate obiectivă în care relația noastră se poate dezvolta dinamic, dar pentru un moment… am spus că democrația pentru noi nu este o politică adoptată de circumstanțe, este o strategie pe care am adoptat-o.”

Turbulențele din ultimii ani au dus la formarea de noi alianțe, spune Pashinyan: „Într-adevăr, diversificăm relațiile externe, dar nu suntem singurii care o facem. Practic în întreaga lume nu ai găsi niciun actor care să nu-și diversifice relațiile externe. Armenia nu a putut trece cu vederea această nouă tendință.

„În ceea ce privește apropierea în continuare de Uniunea Europeană. Am spus în discursul meu în fața Parlamentului european că Republica Armenia este pregătită să fie cât mai apropiată de Uniunea Europeană. În acest moment, se pare că ne îndreptăm în această direcție pentru că, foarte important, acesta este un proces public. Transparența este de cea mai mare importanță pentru noi.”

Mișcarea către Occident făcută de Armenia a fost cuplată cu o antipatie și neîncredere în creștere față de Rusia, văzută cândva ca un aliat ferm – un stat creștin coleg într-un Caucaz predominant musulman.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău