‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUleiul vegetal s-a scumpit cu circa 25%

Uleiul vegetal s-a scumpit cu circa 25%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La finele săptămânii trecute uleiul vegetal s-a scumpit cu circa 25% și a ajuns să coste în cele mai importante rețele de magazine din Chișinău și țară circa 50 de lei pentru un litru, scrie Mold-street.

Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă între 48 și 50 de lei, comparativ cu prețul anterior de 36-39 de lei. Adică aven o scumpire cu circa 12 lei, sau cu aproximativ 25%.

În unele mici magazine mai poate fi găsit ulei la un preț de până la 40 de lei litrul, dar stocurile se vor epuiza rapid.

Comercianții dau vina pentru scumpirea actuală a uleiului vegetal pe distribuitori și pe producători, care au majorat foarte brusc prețul.

„Dacă înainte aveam scumpiri cu 30-40 de bani, maximum cu un leu pentru un litru de ulei de pe raft, acum avem scumpire de peste 10 lei sau chiar mai mare”, susţine reprezentantul unei reţele de magazine.

De notat că dacă în lunile ianuarie-februarie preţul uleiului vegetal a înregistrat o creştere cu doar cu 1,1%, apoi în martie cu aproape 5,7%.

Totuşi după o scumpire la începutul lunii martie, ca urmare a panicii provocate de războiul din Ucraina, preţurile la ulei au rămas timp de aproape două luni relativ stabile.

‹ adv ›

Trans-Oil deține o cotă de circa 90% din producția şi exportul de ulei

Amintim că grupul Trans-Oil, care deține o cotă de circa 90% din producție și de peste 95% din exporturi (cel puțin în ultimii trei ani), a promis că țara va fi asigurată cu ulei vegetal şi la un preț stabil.

Cel mai mare producător de ulei din Moldova susținea atunci, că are nevoie doar de 5% din întreaga capacitate de producere a celor trei fabrici pentru a asigura pe deplin nevoile pieței interne.

‹ adv ›

Datele statistice arată că dacă, anul trecut, Republica Moldova a exportat ulei vegetal în valoare de circa 120 milioane dolari, în creștere cu 17% față de 2020, apoi la semințe de floarea- soarelui, rapiță și alte oleaginoase, valoarea exporturilor este de 256 milioane de dolari, adică de două ori și ceva mai mult.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›