De ce 9 mai nu este doar despre al Doilea Război Mondial. Explicăm

Ziua de 9 mai marchează mai multe momente importante în istoria întregii lumi. De aceea, am făcut o listă cu evenimentele care au făcut această dată în una importantă și cu o încărcătură aparte.   

9 mai 1945

Germania a semnat actul capitulării necondiționate. Astfel, în Europa s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial. În Asia, acesta a mai continuat până la 2 septembrie 1945. Conform estimărilor, în cel de-al Doilea Război Mondial au murit 60 de milioane de oameni. 

Primele parade

În perioada 1945 – 1991, cât mai exista Uniunea Sovietică, au fost organizate patru parade militare. Prima – în iunie 1945, apoi pe 9 mai în 1965, 1985 și 1990. Între anii 1947 și 1965, 9 mai era o zi de comemorare a celor căzuți și o ocazie a veteranilor de a se întâlni. 

Însă în 1995, în urma eșecului lamentabil al Rusiei în primul război din Cecenia, Boris Elțîn, președintele rus de atunci, a folosit aniversarea de 50 de ani ca oportunitate de PR, organizând o paradă și invitând mulți demnitari străin. De atunci, în Federația Rusă paradele de 9 mai au devenit anuale, iar sub conducerea lui Vladimir Putin acestea au crescut în amploare.

9 mai 1950

Această zi este considerată Ziua Europei, pentru că în urmă cu 73 de ani, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, a prezentat o declarație care prevedea crearea unei Comunități a cărbunelui și oțelului, ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună aceste două resurse. Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), înființată de Franța, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia și Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

9 mai 1502

Anume pe această dată, exploratorul italian Cristofor Columb pleacă în ultima sa călătorie spre „Lumea Nouă”. 

9 mai 1877

În această zi, scriitorul Mihail Kogălniceanu proclamă independența României în fața Adunării Deputaților. 

9 mai 1920

La Kiev a avut loc o paradă ucraineano-poloneză dedicată eliberării de sub ocupația bolșevică.

9 mai 1960

Statele Unite ale Americii legalizează pilula contraceptivă. Ei sunt primii care iau această decizie importantă, mai ales dacă este să luăm în calcul că în perioada sovietică, cea mai răspândită formă de contracepție era avortul

9 mai 1994

Nelson Mandela a fost ales primul președinte de culoare al Africii de Sud.

9 mai 2022

Ziua a 75-a de când Rusia a atacat Ucraina, mii de oameni au murit, mai multe orașe și sate ucrainene sunt distruse complet de trupele ruse. Autoritățile Federației Ruse continuă să declare că o fac pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei. 

9 mai 2023

Au trecut 440 de zile de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Mai mult de un an este de când aproape zilnic armata rusească aruncă cu bombe în localitățile și oamenii din Ucraina, dar și amenință întreaga lume cu arme nucleare.

Fotografii făcute la 9 mai 2022 de Tatiana Beghiu

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.