Andrei Năstase, la congresul Platformei DA: Am emoții, mai mari ca niciodată în cei 10 ani, dar o personalitate nu o exclude pe alta. Rămân membru de partid

Președintele fondator al Platformei DA, Andrei Năstase, în discursul susținut în cadrul Congresului extraordinar al formațiunii a dezvăluit ce va face în continuare. „Azi am doar un sfert de oră pentru a trece în revistă activitatea mea de peste 6 ani în calitate de președinte al partidului. Între altele fie spus, mai puțin decât au candidații, care au de vorbit despre ce vor face în următorii 5 ani”, a declarat Năstase. 

Foto: UNIMEDIA

„Vă mărturisesc că am emoții. Mai mari ca niciodată, atunci când vă vorbeam vouă, curajoși oameni ai Platformei DA, de zeci și sute de ori în anii în care am reprezentat cu cinste, modestie și responsabilitate partidul nostru. În cei mai bine de 10 ani de activitate civică și politică pe care i-am dedicat necondiționat Moldovei, așa cum am știut și putut eu mai bine, am vorbit de nenumărate ori altor zeci și sute de mii de oameni ai poporului nostru. De cele mai multe ori, împreună cu voi, i-am convins să aibă curaj și încredere în destinul nostru ca neam și națiune, aici, la frontiera de Est a Europei.

Azi am doar un sfert de oră pentru a trece în revistă activitatea mea de peste 6 ani în calitate de președinte al partidului. Între altele fie spus, mai puțin decât candidaților care au de vorbit despre ce vor face în următorii 5 ani. Despre promisiuni. Istoric, acești ani trecuți deja înseamnă o clipită. Pentru noi toți - aproape o viață dedicată Republicii Moldova. Vă mulțumesc. Fără voi, oamenii demnității și adevărului nu aș fi reușit. De la 5 februarie 2017, data la care a avut loc al doilea Congres

Extraordinar al Platformei Demnitate și Adevăr au trecut alți ani plini de evenimente remarcabile, luptă asiduă, fără precedent, pentru scoaterea din captivitatea oligarhilor a Republicii Moldova. Zeci și sute de proteste, continuare a celor de până în 2017, inclusiv împotriva votului mixt, în apărarea independenței presei, în primul rând a Jurnalului, împotriva nedreptăților sociale etc. Dezvoltarea unor relații fraterne, sincere și eficiente cu partide politice de sorginte democratică din România și din întreaga UE, colaborarea cu instituțiile europene de la Strasbourg, Bruxelles, chemarea la unitate și reforme veritabile acasă au constituit prioritățile mele politice. Împreună cu o echipă de care sunt și suntem cu toții mândri am reușit să accedem în Marea familie politică popular europeană. Suntem partidul care a fost admis în PPE într-un termen record de la depunerea cererii.

Ca fapt divers, vreau sa Vă citez ceva din raportul unui for evaluator al celor două partide: Platforma Demnitate și Adevăr era văzut ca un partid bine organizat , colegii noștri- ca o platformă de discuții, ca un club. Am propus măsuri pentru susținerea businessului mic și mijlociu, a agricultorilor, a patentarilor, a medicilor și altor bresle profesionale, am propus inițiativa de lustrație a clasei politice din Republica Moldova, de plafonare a salariilor nesimțite. În perioada dintre congresul al doilea și actualul, al treilea, împreună am avut parte de o victorie uriașă pentru primăria Chișinău. Sistemul înfricoșat a invalidat alegerile perfect democratice printr-un act de ilegalitate nemaiauzită în Europa. Au urmat protestele masive împotriva guvernării mafiote și cerința fermă a cetățenilor de a le fi respectat votul oferit primarului ales.

Crearea mișcării de rezistență ACUM a fost, iarăși, inițiativa Platformei DA care niciodată nu a pus interesele de partid mai presus de interesele țării, care a luptat mereu pentru consolidarea forțelor democratice, naționale, veritabil reformiste și pro-europene. Platforma DA a insistat mereu pe scoaterea de sub incidența politicului a Companiei Teleradio Moldova și a organizat proteste multiple în susținerea libertății de exprimare la instituția publică audiovizuală. Ne-am pronunțat categoric împotriva contrabandei, schemelor, privatizărilor abuzive, pentru demantelarea corupției, pentru investigarea reală și nu mimată a furtului miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova, inclusiv pentru investigarea internațională a acestei crime împotriva poporului, solicitare care a fost depusă la Parlamentul European cu semnăturile a 50.000 de cetățeni moldoveni.

După 8 iunie 2019, Platforma DA a avut în gestiune cel mai complicat minister – cel de interne, dar a reușit o mulțime de reforme pe care presa aservită le-a boicotat informațional. În acea perioadă a fost creat SMURD-ul, a slăbit enorm contrabanda cu țigări la hotarele cu România și s-au pus bazele unei colaborări exemplare cu instituții similare din țările UE și SUA”, a menționat Andrei Năstase. 


Pub