„Requiem pentru Bucea”. Actorii nu merg la mitinguri, ei manifestă pentru pace

Pe podeaua sălii mici a teatrului național „Mihai Eminescu” sunt împrăștiați „arici” antitanc. În lumina slabă a sălii, o voce puternică de femeie rostește un vers. Un cor de voci îngânăОй у лузі червона калина… (n.red. fragment dintr-un marș patriotic compus de Stepan Cernețchi în 1914, ca adaptare după un cântec popular ucrainean)”. Totul este acompaniat de sunetul unei salve de gloanțe. Astfel au loc repetițiile spectacolului „Requiem pentru Bucea”, pregătit de actorii și regizorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Până la premiera spectacolului au rămas doar o zi, iar actorii sunt în vâltoarea repetițiilor. „Scriitorul Dumitru Crudu ne-a propus o culegere de poezii ucrainene, traduse în limba română, dar și poezii ale poeților din Moldova și România dedicate acestui război. Am înțeles că trebuie să punem asta urgent în scenă”, spune Mihai Fusu, unul dintre regizorii spectacolului. El povestește că volumul de poezii a fost primit la câteva zile după tragedia din orașul ucrainean Bucea. Respectiv, titlul spectacolului nu s-a lăsat așteptat – „Requiem pentru Bucea”. Alături de Mihai Fusu, la realizarea spectacolului lucrează și regizoarea Luminița Țîcu. 

„Luminița Țîcu, regizoarea spectacolului, ne-a adunat pe toți și ne-a dat să citim aceste poezii minunate. Unii dintre autorii ucraineni au scris poeziile stând în tranșee și fiind cu arma în mână. Fiecare poezie este un manifest” , spune actorul Alexandrul Pleșca. 

Atât pentru regizori, cât și pentru actori, acest spectacol este o modalitate de a-și exprima solidaritatea cu poporul ucrainean. În aceste momente îți dai seama cât ești de mic, în comparație cu tot ce se întâmplă în Ucraina. Tot ce pot eu să fac acum, să aduc măcar un mic aport în susținerea oamenilor care suferă în Ucraina, la noi și în toată lumea, este acest manifest pentru pace”, spune actrița Ana Tcacenco. 

Premiera spectacolului va avea loc pe 9 mai, iar data nu este aleasă întâmplător. „Această zi este una contradictorie, în Europa se sărbătorește ziua Europei, iar în Rusia, ziua victoriei. Noi ne-am zis că despre război trebuie să vorbim altfel. Nu este frumos, ținând cont de câte victime face războiul și distrugerile pe care le vedem în regim real, să mergem la parade, să ne mândrim și să vrem să ne răzbunăm. Cred că despre războaie trebuie să vorbim prin requiem, prin artă, prin solidaritate”, susține Mihai Fusu.

Spectacolul „Requiem pentru Bucea” va avea loc pe 9 mai, la ora 18:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Intrarea este liberă, pe bază de locuri rezervate prealabil la casa de bilete. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.