Bloomberg: Pe măsură ce Putin devine mai disperat, Occidentul ar trebui să îşi amintească de Pearl Harbor

08 Mai 2022, 04:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2022, 04:11 // Actual //  Lupu Eduard

Puterile occidentale strâng şurubul în jurul preşedintelui rus Vladimir Putin: Următoarea mişcare pare să fie o interdicţie europeană de achiziţionare a petrolului rusesc, care va fi introdusă treptat, scrie Bloomberg.

Este o politică corectă, având în vedere că banii din petrol finanţează războiul lui Putin în Ucraina şi menţin în viaţă economia rusă. Dar riscurile pot fi substanţiale: Puterile revizioniste au devenit uneori mai violente atunci când campaniile de strangulare economică împotriva lor sunt pe cale să reuşească.

Exemplul clasic este Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Timp de un deceniu, Tokyo a căutat un vast imperiu în Asia. Se lansase într-un dezmăţ militar, cucerind Manciuria, invadând China şi extinzându-se în Asia de Sud-Est.

La început, SUA au reacţionat lent. Dar, în cele din urmă, încercarea Japoniei de a domina regiunea, brutalitatea tacticilor sale în China – bombardarea oraşelor pentru a incita la teroare, uciderea sistematică a civililor, utilizarea armelor biologice – au făcut din Washington un duşman.

Până în 1940, administraţia preşedintelui Franklin D. Roosevelt a sprijinit financiar guvernul chinez. În primăvara următoare, avioanele de război şi piloţii voluntari americani au început să sosească în China.
Cel mai important, Washingtonul a dus lupta împotriva Japoniei din punct de vedere economic. Roosevelt a constrâns mai întâi exportul de materiale de aviaţie, gaz cu cifră octanică ridicată, fier vechi şi alte bunuri către Tokyo. După ce forţele japoneze s-au mutat în sudul Indochinei la mijlocul anului 1941, FDR a dat lovitura de graţie: Un embargo total asupra petrolului.

Japonia era vulnerabilă la constrângerea economică. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, scrie istoricul Waldo Heinrichs, Japonia „importa 80% din produsele sale petroliere, 90% din benzină, 74% din fierul vechi şi 60% din maşinile-unelte” din SUA.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:53 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare cu potențial de transformare a procesului de eliberare a certificatelor de moștenitor, un proiect de lege a fost votat în prima lectură de 68 de deputați, deschizând calea către schimbări semnificative în domeniu.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, propune eliminarea competenței exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor. Autorii consideră că actuala limitare a accesului cetățenilor la serviciile notariale de acest tip este nejustificată.

Potrivit noului proiect, persoanele îndreptățite vor putea depune cereri pentru deschiderea procedurii succesorale la orice notar din țară. Această schimbare este posibilă datorită implementării unui Registrul electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, precum și a accesului notarilor la diferite registre electronice. De asemenea, la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor, notarul va putea transfera procedura succesorală către un alt notar.

Proiectul are ca scop încurajarea unui spirit competitiv și asigurarea unei creșteri a calității serviciilor, precum și reducerea costurilor asociate acestor proceduri, conform notei informative a proiectului.

Următorul pas pentru proiect este supunerea lui consultărilor publice, după care va fi examinat în a doua lectură. După adoptare, documentul va intra în vigoare în termen de cel mult șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, după ce vor fi create condițiile tehnice și vor fi operate modificările necesare în Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău