Oligarhii ruşi sunt disperaţi: Mega-iahturile acestora străbat oceanele în lung şi-n lat pentru adăpost de sancţiuni

08 Mai 2022, 21:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2022, 21:56 // Actual //  Lupu Eduard

Înanite ca mega-iahtul Amadea de 325 milioane de dolari a fost aruncat într-un conflict juridic în Pacificul de sud, vasul de lux despre care guvernul american susţine că aparţine miliardarului Suleiman Kerimov a pornit într-o călătorie de 18 zile din Caraibe către Fiji, factura pentru carburanţi depăşind probabil 500.000 de dolari, scrie Bloomberg.

Există speculaţii că super-iahtul se îndrepta către portul rus Vladivostok înainte ca autorităţile din Fiji să preia controlul asupra sa la solicitarea oficialilor americani.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, SUA şi aliaţii săi au lansat runde de sancţiuni financiare menită să penalizeze sute de oligarhi şi magnaţi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele şi bărcile de agreement ale mogulilor ruşi, preluând controlul asupra a mai mult de 12 mega-iahturi de ordinul milioanelor de dolari.

În acest context, vasele de lux au început să străbată oceanele grăbindu-se către locaţii cu mai puţine şanse de a impune sau pune în aplicare sancţiuni. Împreună cu Spire Global, o firmă ce foloseşte nanosateliţi pentru colectarea de date, Bloomberg News a urmărit cele mai lungi curse ale iahturilor având legătură cu magnaţii ruşi de pe lista sancţiunilor.

De la invadarea Ucrainei, Amadea a realizat cea mai lungă călătorie, iar cel puţin alte cinci super-iahturi au înregistrat călătorii de aproximativ 5.000 de mile nautice în căutare de destinaţii sigure, inclusiv din Turcia şi Rusia.

“În ultimele luni, iahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi au călătorit către locuri în care nu au mai fost şi au străbătut mai multe mile decât o fac de obicei”, arată Simao Oliveira, care a dezvolat aplicaţia de monitorizare a iahturilor.

Amadea a călătorit aproximativ 8.358 de mile nautice din 24 februarie, aproape jumătate din totalul de mile străbătute în ultimul an.

SUA au confiscat mega-iahtul despre care spun că aparţine miliardarului rus Suleiman Kerimov pentru încălcarea legislaţiei americane, inclusiv pentru spălare de bani şi conspiraţie, lansând un avertisment adresat altor oligarhi, potrivit căruia “nu există ascunzătoare” pentru activele lor.

Reprezentanţii proprietarului înregistrat al navei contestă decizia Curţii Înalte din Fiji prin care a permis autorităţilor americane şi locale să o confişte, argumentând că aceasta nu aparţine lui Kerimov.

“Acest caz ar trebui să transmită tuturor oligarhilor ruşi corupţi că nu se pot ascunde, nici măcar în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”, a declarat viceprocurorul general american Lisa Monaco.

Totuşi, cazul Amadea arată că astfel de acţiuni nu vor fi uşoare, putând rezulta în dispute juridice pentru a se demonstra cine deţine activele de ordinul milioanelor de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău