Va cere Moldova ajutor militar Ucrainei în caz de intervenție în Transnistria? Cum răspunde Maia Sandu

„Noi suntem interesați să rezolvăm problema conflictului transnistrean, dar în continuare insistăm pe rezolvarea pașnică a acestuia”, a declarat președinta Maia Sandu, întrebată dacă Moldova va solicita intervenția Ucrainei în regiune. Aceasta a mai spus că „noi suntem cei care ajutăm Ucraina și nu invers”, suportul fiind manifestat prin ajutorarea refugiaților ucraineni. 

Foto: gov.md

„Noi trebuie să ajutăm Ucraina și nu invers și noi facem acest lucru și suntem în continuare deschiși să ajutăm cu ce putem, evident. Cel mai mare ajutor al nostru a fost pentru refugiați. Noi suntem interesați să rezolvăm problema conflictului transnistrean, dar în continuare insistăm pe rezolvarea pașnică a acestuia”, a declarat șefa statului în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său lituanian.

Federația Rusă folosește depozite de muniții din regiunea transnistreană pentru a introduce arme, susține Vadim Skibițchi, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina. În opinia sa, situația actuală din regiune este un semnal clar al faptului că Rusia se pregătește să folosească teritoriul Transnistriei ca un punct de sprijin pentru a ataca nu doar Ucraina, dar și Republica Moldova.

Anterior partea ucraineană a declarat că este gata să intervină în regiunea transnistreană, doar dacă Moldova va solicita acest lucru.

Ieri seara, comuna Vărăncău din stânga Nistrului ar fi fost suspusă mai multor atacuri. Două dispozitive explozive dintr-o dronă ar fi fost aruncate în zona fostului aerodrom, anunță presa din regiune.

Situația a devenit tensionată la începutul săptămânii trecute. Primul atac s-a produs luni, 25 aprilie, la Tiraspol, la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

După aceste incidente, în regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile.

Maia Sandu a convocat ședința CSS și a declarat că ultimele evenimente reprezintă o escaladare a situației și a anunțat măsurile adoptate de Consiliu.

Totodată, Sandu a menționat că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

Ulterior, consilierul prezidențial Dorin Recean a mers la Varnița să discute cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.


Pub