„O mare greșeală”. Dodon, despre Stadionul Republican: Cică l-au dat că nu se făcea nimic acolo. Să dăm și Președinția, unde nu se face nimic, cu tot cu președintă

Fostul președinte al statului, Igor Dodon, este indignat de trecerea stadionului Republican în proprietatea ambasadei SUA. Aceasta a spus că este „o greșeală”, iar „dacă americanii ne sunt cu adevărat prieteni, să construiască un parc pe acest teren și să-l ofere chișinăuienilor, iar ambasada să o construiască în alt loc”. „Cică spun (n.r. guvernarea) că nimic nu se întâmplă, haideți să-l dăm străinilor - nu este corect. La Președinție tot nu se face nimic, de ce să nu o dăm și pe aceasta cu tot cu președintă. Nu este o abordare corectă, este o proprietate de stat și aceasta contează pentru noi”, a declarat Dodon, la o emisiune de la Publika TV.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Vânzarea Stadionului Republican Statelor Unite este o mare greșeală și o bătaie de joc de trecutul nostru cultural. Când socialiștii au fost la putere, nu s-a permis să se întâmple așa ceva. Însă Maia Sandu a decis să finalizeze lucrul început de Filat și Plahotniuc.

Dacă americanii ne sunt cu adevărat prieteni, să construiască un parc pe acest teren și să-l ofere chișinăuienilor, iar ambasada să o construiască în alt loc. Sunt sigur că cetățenii ar aprecia un asemenea gest”, a mai spus Dodon.

Ieri, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul RM și Guvernul SUA privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova. Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați PAS.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

La începutul lunii aprilie Agenția Proprietății Publice a elaborat proiectul Hotărârii de Guvern „cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil și modificarea Hotărârii Guvernului nr.161/2019 cu privire la aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției”, care prevede aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea terenului pentru construcția sediului Ambasadei SUA în Republica Moldova. Proiectul poate fi vizualizat pe pagina web a Agenției, la compartimentul Transparență decizională.

Anterior APP a anunțat inițierea elaborării proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la trecerea a circa 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA. APP solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați, prin prezentarea propunerilor în acest sens pînă la data de 1 martie.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat la mijlocul lunii august că înainte de a fi luată vreo decizie în privința Stadionului Republican, autoritățile vor organiza consultări publice, astfel ca totul să aibă loc în mod transparent.

Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea din 3 decembrie 2020 de anulare a Legii cu privire la transferul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA pentru construirea unei noi clădiri a misiunii diplomatice. În timp ce se pronunța decizia, PSRM protesta în fața clădirii CC.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.


Pub