Statul a cheltuit în primele luni ale anului cu 2,4 mld. de lei mai multe decât a adunat: Calculele, prezentate de ministerul Finanțelor

În primele 4 luni ale anului, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 27,1 miliarde lei, fiind în creștere cu 4,5 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Totodată, cheltuielile au constituit 29,5 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent sunt mai mari cu 4,7 miliarde lei, informează ministerul Finanțelor. Astfel, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,4 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,8 miliarde lei.

Foto: UNIMEDIA

Veniturile bugetului de stat în perioada de referință au constituit 17,3 miliarde lei, fiind în creștere cu 3,3 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 8,2 miliarde lei, iar cele administrare de către Serviciul Vamal - 9,8 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 veniturile s-au majorat cu câte 1,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 20,5 miliarde lei, cu 3,5 miliarde lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,2 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,2 miliarde lei, arată datele prezentate de ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor menționează că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - aprilie a anului, toate plățile fiind finanțate integral. „Riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor”, precizează instituția.

Deficitul bugetar al Republicii Moldova ar putea crește cu 6 - 7 miliarde de lei în acest an. Cauza acestei creșteri sunt numeroasele a declarat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi la sfârșitul lui martie.

Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost rectificată. Proiectul de modificare a acesteia a fost votat în cea de-a doua lectură, cu 56 de voturi ale deputaților, în cadrul ședinței plenare de ieri a Parlamentului.

Veniturile bugetului de stat au fost majorate de la 50,066 mlrd. lei până la 52,701 mlrd. lei (+5,3%), iar cheltuielile – de la 65,202 mlrd. lei până la 72,087 mlrd. lei (+10,6%). Respectiv, deficitul bugetului de stat a crescut de la 15,136 mlrd. lei până la 19,386 mlrd. lei (+28,1%). Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse externe, cât și din cele interne.

Cele mai semnificative majorări la capitolul cheltuielilor sunt înregistrate la grupul ”protecția socială” (+2,4512 mlrd. lei), precum și la grupurile „servicii de stat cu destinație generală”, „servicii în domeniul economiei”, ”învățământ” ș.a.

Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 37,3%, soldul datoriei de stat la data de 31 decembrie 2022 atingând 102,1 mlrd. lei.

Modificarea Legii bugetului de stat a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici, arată comunicatul emis de Parlament.


Pub