Moldova, tot mai des amintită de Arestovici. Motiv de îngrijorare sau PR de război?

După ce au avut loc exploziile din regiunea transnistreană săptămâna trecută, Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și alți politicieni au făcut declarații care au realimentat fricile moldovenilor de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

 

Primele explozii din Tiraspol au fost urmate imediat de comentarii de la Kremlin. Igor Morozov, un senator din Rusia, a declarat că regiunea se află sub protecția Federației Ruse și „militarii ruși sunt gata mereu să vină în ajutor, în cazul în care cineva va atenta la suveranitatea și siguranța regiunii transnistrene”. 

Aceste declarații au fost urmate de o reacție din partea lui Oleksii Arestovici care asigura că „războiul se extinde și nu va rămâne în cadrul «operațiunii speciale» și nici măcar în limita granițelor Ucrainei”, a declarat pe 26 aprilie Oleksii Arestovici. Mai mult, acesta a declarat că forțele ucrainene se așteaptă la intensificarea provocărilor din partea Rusiei și a spus că unii deputați ai Dumei de Stat spun că trebuie să ocupe Moldova.

Și presa internațională a pus niște gaz pe foc. Recent și publicația britanică The Times a publicat un articol întitulat „Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova”. Articolul este bazat pe surse anonime, menționând că „există mai mulți factori care ar indica un atac în viitorul apropiat asupra Republicii Moldova” și „dacă ar reuși să preia controlul asupra Republicii Moldova, trupele ruse ar putea ataca orașul-port Odessa dinspre vest”. Mai mult, publicația nu a oferit o replică din partea autorităților de la Chișinău. 

„Arestovici – vârful de lance al râzboiului” 

Ludmila Andronic, expertă în comunicare de criză,  urmărește din prima zi a războiului modul de comunicare al ucrainenilor. În această perioadă, specialista ajuns la concluzia că declarațiile lui Arestovici  nu reprezintă poziția oficială a autorităților ucrainene, ci opinia lui ca persoană fizică. „Dacă aceste declarații ar fi venit din partea instituțiilor de stat ucrainene, acestea ar trebui să ne pună pe jar. Când ele sunt făcute de Arestovici, trebuie să înțelegem că sunt ca niște împunsături, ca niște touché”, adaugă Andronic. 

Specialista a confirmat că Arestovici este și un influencer pe rețelele sociale, pe care îl urmărim majoritatea pentru că acesta este „un foarte bun comunicator și o persoană carismatică”.  

Analistul Valeriu Pașa, președintele comunității „WatchDog Moldova”, spune că Arestovici este un fel de vârf de lance al războiului informațional de partea ucraineană. Analistul spune că jobul lui este să bulverseze inamicul și să motiveze propriii cetățeni. „Pe timp de război, când mor oameni, câteodată e nevoie să zici nu doar ceea ce este sută la sută adevărat, dar uneori ceea ce trebuie să spui. Mesajele sunt menite să ducă în eroare, să bulverseze inamicul. Noi, aici, în Republica Moldova, trebuie să înțelegem asta, să fim foarte calmi și să nu credem zvonuri…”, adaugă Valeriu Pașa. 

Oleksii Arestovici, pe lângă cariera politică și militară, este cunoscut ca un blogger activ, în prezent cu aproape 830 de mii de urmăritori pe Facebook, cu peste 1,4 milioane de abonați pe Youtube, cu peste 1,5 milioane de urmăritori pe Instagram, cu aproape jumătate de milion de abonați la canalul de Telegram și a ajuns în topul 100 de bloggeri ai Ucrainei în anul 2019.  

Parte din logica războiului 

Totuși, declarațiile lui Arestovici și ale altor ucraineni influenți și-au găsit urechi. Deși conducerea de la Chișinău, precum și partenerii din Vest, au declarat în repetate rânduri că deocamdată nu există pericolul extinderii războiului pe teritoriul țării, cetățenii Republicii Moldova au rămas cu multe semne de întrebare. În acest sens, analistul Valeriu Pașa recomandă să facem diferență între riscurile pe termen scurt și lung. 

Pe termen lung, într-adevăr, Republica Moldova ar putea să devină ținta intențiilor expansioniste ale regimului lui Putin. „Consider că aceste evaluări sunt absolut realiste și de altfel nu se referă doar la Republica Moldova, ci la toate statele care anterior au făcut parte din URSS”, explică Pașa. 

Pe termen scurt, însă, riscul să fim atacați dinspre regiunea transnistreană, sau să fie organizată o operațiune de desantare a trupelor ruse pentru a ajunge în regiunea transnistreană sunt puțin realiste, consideră Valeriu Pașa.  

Se pare că schimbul de replici dintre comunicatorii din țările beligerante face parte din „logica războiului”. „Prin comunicarea publică, ei încearcă să obțină anumite avantaje și să-și reducă din riscuri militare”, explică Pașa. Amintim că inițiatoarea discuției despre implicarea într-un fel sau altul a regiunii transnistrene în război a fost Federația Rusă. Partea ucraineană nu a fost luată prin surprindere, întrucât prezența militară rusă pe malul stâng al râului Nistru a fost de la bun început pe lista de potențiale riscuri pentru Ucraina.  

„Ucrainenii nu s-au speriat de această fumigenă informațională. Au dat de înțeles că nu se tem și, mai mult decât atât, au încercat să-i sperie pe ruși. Rușii, la fel, nu au crezut în asta, dar în condițiile războiului, ei sunt nevoiți să ia în calcul acest risc și să se gândească la așa numitele planuri de salvare și să desemneze o parte din resursele lor pentru această eventualitate”, a explicat analistul „WatchDog Moldova”.  

În loc de concluzii 

Așadar, deocamdată, conform mai multor voci din Vest, precum și analistului Pașa, și expertei în comunicare Andronic, nu trebuie să ne facem griji, întrucât declarațiile ambelor părți fac parte din propaganda de război.  

„Comunicarea de război întotdeauna conține elemente de propagandă. Este și un fapt condamnabil pe de o parte, pentru că propaganda, de fapt, uniformizează mințile. Poți să ai scuze că e propagandă de agresiune, propagandă de apărare, dar istoria demonstrează că propaganda este parte din arsenalul militar, din arsenalul de război”, spune Andronic. Pe de altă parte, un lucru admirabil, conform expertei, este comunicarea internă a autorităților de la Kiev. „Ei din a doua săptămână de război au pornit campanii despre cum vor reface, cum vor renova Ucraina.” 

Pe de altă parte, declarațiile lui Arestovici au stârnit îngrijorarea în rândul cetățenilor RM, că Ucraina ar încerca să ne atragă artificial în războiul cu Rusia. În acest sens, analistul Valeriu Pașa amintește că „pe ei mai puțin îi interesează stabilitatea noastră, în condițiile în care mor mii de oameni în Ucraina”. Recomandarea lui Pașa este să renunțăm la interesele noastre, să fim conștienți de context și să avem o igienă informațională. 

Totuși motive de îngrijorare ar fi mai rezonabile dacă trupele ruse vor avansa în direcția Mîkolaiv și vor reuși să traverseze râul Bugul de Sud. „Dacă ei reușesc să asedieze și să izoleze Mîkolaivul, să înainteze spre Republica Moldova, asta va schimba lucrurile. Dar asta nu înseamnă că rușii o să ajungă la granița cu Republica Moldova. Ei vor fi nevoiți să țină un front de lupte cu trupele ucrainene foarte lung”, comentează analistul. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.