Azi marcăm Ziua Mondială a Parolelor. Cum ne protejăm conturile împotriva spargerilor nedorite

informatica cyber security
Foto: ICT Group

Ziua Mondială a Parolei a fost creată de Intel și se serbează an de an în prima joi din luna mai. Această zi este un fel de reminder pentru toți oamenii de pe Glob cum să-și protejeze datele în mediul online. Majoritatea sistemelor de operare oferă o modalitate ușoară de a crea și stoca parole. „Accesul la chei” de la Apple este un exemplu. De asemenea, puteți intra online pentru a genera parole care sunt practic rezistente la hackeri.

Parolele au existat din cele mai vechi timpuri. cele mai multe organizații frățești cereau o parolă sau un cod secret la intrare.

Ziua Mondială a Parolei este creată special pentru a crește conștientizarea importanței parolelor puternice și de ce toată lumea ar trebui să-și schimbe parolele o dată la câteva săptămâni. O singură parolă compromisă poate pune în pericol identitățile noastre digitale și informațiile personale, scrie radioimpuls.ro.

Parolele puternice sunt importante, mai ales, acum, într-o eră în care nu mai existăm dacă nu suntem online.

Istoria Zilei Mondiale a Parolelor

În 2005, cercetătorul de securitate Mark Burnett a sugerat că toată lumea ar trebui să aibă propriile „zile pentru parole” atunci când își schimbă parolele. El a subliniat această idee în cartea sa „Parole perfecte”, care a inspirat compania Intel să creeze o zi la nivel mondial. Prima zi de joi a lunii mai a fost declarată Ziua Mondială a Parolei și a fost celebrată pentru prima dată în 2013.

Statistică

Care sunt cele mai comune parole din întreaga lume? 123456.

Hive Systems este o companie care oferă soluții inteligente de securitate cibernetică, care ajută clienții să păstreze informațiile personale, dar și acele ce țin de afaceri, date personale ale angajaților etc.

Astfel, Hive Systems a calculat, conform metodologiei care poate fi consultată aici, timpul necesar astăzi pentru a fi decodificate parolele, în funcție de indicatori precum:
# numărul de caractere;
# doar cifre;
# litere minuscule;
# litere minuscule și majuscule;
# cifre combinate cu litere minuscule și majuscule;
# cifre, litere minuscule, majuscule și simboluri.

În tabel au fost incluse parolele cu până la 18 caractere, iar timpul necesar pentru decodificarea acestora variază între „instant” și „438 trilioane de ani”.

Cum îți creezi o parolă perfectă?

Activează-ți autentificarea în doi pași, dacă poți

După ce ai folosit Have I Been Pwned și te-ai lămurit că ai suferit una sau mai multe probleme de securitate de-a lungul timpului, mai există un detaliu care îți confirmă că ai o problemă. Dacă parola pe care o folosești de obicei se află în lista de mai jos, atunci problema este la tine și nu ar trebui să fii uimit dacă cineva îți accesează în mod regulat conturile tale online. Această listă actualizată anual include cele mai utilizate parole de pe internet și este o dovadă clară a faptului că pur și simplu nu ne pasă de ceea ce postăm pe Facebook, ce salvăm pe Google sau ce urcăm pe Flickr.

Dacă folosești oricare din aceste parole, schimb-o acum.

#1. 123456 (Poziție neschimbată)

#2. Password (Poziție neschimbată)

#3. 12345678 (Urcare 1)

#4. qwerty (Urcare 2)

#5. 12345 (Coborâre 2)

#6. 123456789 (Nou intrat)

#7. letmein (Nou intrat)

#8. 1234567 (Poziție neschimbată)

#9. football (Coborâre 4)

#10. iloveyou (Coborâre)

#11. admin (Urcare 4)

#12. welcome (Poziție neschimbată)

#13. monkey (Nou intrat)

#14. login (Coborâre 3)

#15. abc123 (Coborâre 1)

#16. starwars (Nou intrat)

#17. 123123 (Nou intrat)

#18. dragon (Urcare 1)

#19. passw0rd (Coborâre 1)

#20. master (Urcare 1)

#21. hello (Nou intrat)

#22. freedom (Nou intrat)

#23. whatever (Nou intrat)

#24. qazwsx (Nou intrat)

#25. trustno1 (Nou intrat)

Parola perfectă este cea mai bună

Nici un site, forum, rețea socială sau platformă online nu permite unei persoane să încerce de prea multe ori să-ți spargă contul. Dacă cineva a încercat 3-5 parole pe adresa ta de Gmail sau Yahoo, va fi nevoit să aștepte până mâine să mai încerce din nou. Mai mult decât, este posibil să-ți blocheze contul, dar tot să nu-ți acceseze datele. Ideal ar fi să ai o parolă pe care să fii convins că nu ți-o poate afla nimeni.

Ai fi tentat să crezi că este imposibil să te mai gândești la o parolă originală, pe care să nu o ghicească nimeni, dar să nu o uiți nici tu. Nu este chiar așa. Există niște algoritmi simpli prin care poți ajunge la niște parole care să fie în conformitate chiar și cu cele mai ciudate seturi de reguli cu care te confrunți online.

Punctul de start pentru o parolă bună ar fi o combinație simplă de litere și cifre care să aibă o semnificație specială pentru tine.

Strada și numărul blocului sau casei pe care locuiești sau te-ai născut este o referință bună. Puțini oameni au acces la acea informație și mai puțini o ghicesc dacă după Victoriei23 ai pus Ya. Numele unui sat sau al unei comune urmat de anul în care l-ai părăsit, este de asemenea o referință bună. Pe același principiu, poți combina filmul tău preferat cu anul lansării sau anul în care l-ai văzut.

Nu este exclus nici să folosești Ciorba2018Ub, dacă acesta este anul în care ai învățat să prepari poțiunea miraculoasă, momentul a avut o semnificație majoră pentru tine, iar parola o folosești la Uber. Tango2009iC se pretează perfect dacă ai un cont de iCloud și în 2009 ai făcut câteva cursuri de dans.

Ca să complici un pic ecuția și să o faci un pic mai abstractă, ia o propoziție relevantă pentru tine și transform-o în inițiale.

Un exemplu ar fi „Am zburat în 2017 la Malaga și Paris de divertisment”. Acea frază se transformă în Azi2017lMsPdd. Algoritmul ar putea părea ciudățel la început, dar ca orice parolă, cu cât o folosești mai mult, o ții minte mai bine, mai ales dacă te ambiționezi să o tastezi, în loc să-ți lași browserul preferat să ți-o completeze de fiecare dată. O alternativă, ar fi să începi să înlocuiești litere cu cifre și simboluri respectând o rețetă consacrată. Astfel, JaponiA2018Tw devin J@p0n142oi8Tw.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente