Continuă asaltul asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol. Cele mai importante evenimente din a 71-a zi de război

Ucraina
Foto: Alexei Alexandrov/AP

Astăzi este a 71-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.00.

🟣 810 apartamente și 32 de clădiri înalte au fost avariate în urma unui atac aerian asupra orașului Kramatorsk. Totodată, 25 de persoane au fost rănite, anunță șeful administrației militare din Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Vladimir Putin i-ar fi cerut scuze premierului israelian Naftali Bennett pentru afirmațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care anterior a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, scrie tass.ru.

🟣 Ministerul Apărării rus spune că a ucis astăzi 190 de soldați ai Forțelor armate ale Ucrainei, scrie tass.ru.

🟣 Organizația Mondială a Sănătății va lua în considerare o rezoluție împotriva Rusiei săptămâna viitoare. Unul dintre scenariile posibile este închiderea biroului OMS de la Moscova și înghețarea temporară a drepturilor de vot ale Rusiei în organizație, scrie reuters.com.

🟣 Continuă asaltul asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol. Armata rusă folosește avioane, artilerie și infanterie pentru atac. Despre aceasta a anunțat Regimentul Azov.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 16.00

🟣 La granița cu Belarus, Polonia a construit primii 50 de kilometri ai unui zid de aproximativ cinci metri înălțime.

Primele pagube din partea belarusă au fost deja înregistrate. Într-un caz, persoane necunoscute au încercat să taie părțile metalice ale gardului, în celălalt – să extindă deschiderile dintre ele. De asemenea, polițiștii de frontieră polonezi au găsit două tuneluri sub gard.

🟣În „RPD” și „RPL”, autoritățile de ocupație au anulat parada de 9 Mai, a declarat prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Rusiei, Serghei Kirienko.

„Nu este încă posibil să organizăm parada victoriei și Regimentul Nemuritor în această Zi a Victoriei în Donețk și Luhansk, dar momentul acesta va veni în curând, iar paradele victoriei vor avea loc pe străzile orașelor din Donbas”, a spus el.

Anterior, așa-zisul lider al „RPD”, Denis Pușilin, a spus că parada va fi anulată din motive de securitate.

🟣 O altă campanie ilegală de recrutare militară continuă în Crimeea.

Potrivit Procuraturii Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol, locuitorii Crimeii ocupate care sunt recrutați în armata rusă vor fi trimiși la război împotriva Ucrainei.

Pe teritoriul peninsulei ocupate de către Rusia continuă a 15-a campanie de recrutare ilegală. Oamenii legii raportează că recruții (în mare parte cetățeni ai Ucrainei) vor fi forțați să participe direct la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

🟣 Lângă Harkiv, armata rusă a bombardat un ecoparc în timpul evacuării animalelor, provocând decesul unui voluntar.

Astăzi, în timpul evacuării bivolilor din Feldman Ecopark, o echipă de angajați și voluntari a fost atacată. O persoană a murit. Două persoane au fost grav rănite.

„Medicii se luptă pentru viața lor. Persoana decedată avea doar 15 ani. Își ajuta părinții să hrănească și să evacueze animalele. Aceasta este a șasea victimă din echipa noastră”, a spus proprietarul Ecopark, Oleksandr Feldman.

Anterior, Feldman a publicat un videoclip prin care arată condițiile în care echipa de salvare lucrează de mai bine de două luni, care în acest timp a evacuat deja aproape toate cele 5 000 de animale.

🟣 De la începutul războiului, Rusia a blocat accesul la peste 3 000 de resurse informaționale pe internet, potrivit proiectului Roskomsvoboda pentru drepturile omului. Printre aceste site-uri se numără rețelele sociale, media, resursele organizațiilor publice și magazine online. Principalul inițiator al blocajelor a fost Procuratura Generală a Rusiei.

🟣 Aleksandr Lukașenko a declarat că, în opinia sa, „operațiunea specială” rusă pe teritoriul Ucrainei „se întinde prea mult timp”.

„Nu sunt suficient de profund informat în legătură cu această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, așa cum spun rușii, sau cum o simt eu. Vreau să subliniez încă o dată, simt că această operațiune se întinde”, a spus Lukașenko.

De asemenea, potrivit lui Aleksandr Lukașenko, Ucraina „a provocat Rusia”, iar Belarus însăși „face totul acum pentru a nu exista război”.

„Nu acceptăm categoric niciun război. Am făcut și facem totul acum pentru a ne asigura că acest război nu se va întâmpla. Mulțumită slugii voastre umile, adică mie, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a declarat Lukașenko unui jurnalist AP.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Armata rusă continuă atacurile asupra orașelor Odesa, Herson și Mariupol. Trupele vor să preia controlul deplin asupra accesului la Marea Neagră, comunică ministerul britanic al apărării.

🟣 Armata rusă a lovit Transcarpatia cu rachete de fragmentare puternic explozive. Astfel de rachete sunt concepute pentru a distruge nu numai obiecte, ci în primul rând oameni, transmite uniant.net.

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata rusă provoacă tensiune în regiunea transnistreană. „Regrupează trupele în direcții individuale, ia măsuri pentru a reface proviziile. Încearcă să îmbunătățească poziția tactică a unităților sale.”

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata ucraineană a eliberat de sub ocupația armatei ruse mai multe localități din regiunile Nicolaev și Herson.

🟣 Mănăstirea Lavra Sfintei Munți a Sfântului Adormire a fost atacată chiar în timpul slujbei. În total au avut loc două explozii. Doi refugiați au fost răniți. Atacurile au avut loc în dimineața zilei de 4 mai, anunță reprezentanții mănăstirii.

În acest moment, pe lângă slujitorii mănăstirii, acolo se adăpostesc 300 de refugiați, dintre care 50 sunt copii.

🟣 Armata rusă a atacat noaptea trecută orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. Conform șefului administrației regionale, minimum 25 de persoane au fost rănite.

🟣 Patriarhul Kirill ar urma să fie inclus în lista de sancțiuni a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat la acest lucru menționând că această hotărâre ar fi lipsită de logică și nu sperie biserica, transmite agenția rusă de presă TASS.

🟣 Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia ar putea folosi exercițiile militare din Belarus pentru „a umfla” amenințarea” la adresa Ucrainei cu scopul de a împiedica forțele ucrainene să se implice în bătălia pentru Donbas.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente