image
Sursa foto: Profimedia

Kasparov a cerut pedepse dure pentru sportivii ruși care îl susțin pe Vladimir Putin: ”Este un preț ce trebuie plătit!”

Marele maestru la șah, Garry Kasparov (59 de ani), fost campion mondial, este prezent în România, la București, pentru turneul Grand Chess Tour 2022.

Kasparov este unul dintre cei mai mari opozanți ai lui Vladimir Putin încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Inevitabil, și în România, Garry Kasparov a fost întrebat despre războiul ordonat de Vladimir Putin, dar și despre situația delicată în care se află sportivii ruși, mulți dintre ei fiind interziși de la marile competiții europene.

Garry Kasparov a transmis că măsurile adoptate de organizatorii competițiilor sunt necesare, iar excluderea sportivilor ruși care susțin regimul lui Vladimir Putin este crucială. Marele maestru la șah i-a sfătuit pe sportivii ruși să condamne public războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

”Am fost întrebat despre participarea sportivilor ruși în toate sporturile, nu doar în șah. Cât despre alți sportivi ruși, cred că este o singură condiție care le poate permite să participe din nou la competițiile internaționale, dacă semnează scrisori deschise în care să condamne războiul.

Oricine își arată suportul pentru războiul lui Putin trebuie interzis. Este un preț pe care trebuie să îl plătească”, a declarat Garry Kasparov.

Marele Maestru al șahului a comparat ororile puse la cale de Germania nazistă a lui Hitler cu cele comise de Rusia lui Putin în Ucraina, dar a făcut haz de necaz și a glumit pe seama simbolului însușit de armata rusă, în ”operațiunea militară” din țara vecină.

Litera Z, simbolul rușilor, a stârnit amuzamentul lui Kasparov: ”Așa cum spune gluma care circulă în aceste zile, Z este ultima literă și semnifică sfârșitul lui Putin”, a scris Garry Kasparov pe contul său de Twitter. Postarea a strâns mii de comentarii și peste 10.000 de aprecieri.

Prezența literei ”Z” pe tancuri și alte vehicule militare reprezintă, în principal, un mod prin care poate fi identificat locul de proveniență a lor și teritoriul către care se îndreaptă, dar simbolul are și alte semnificații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: