Papa Francisc, îngrijorat că „Putin nu se va opri curând”: Poate că „lătratul NATO la poarta Rusiei” l-a provocat pe liderul de la Kremlin să declanșeze invazia Ucrainei

Papa Bergoglio este îngrijorat că „Putin nu se va opri curând”. Acesta încearcă să ia în considerare rădăcinile comportamentului său, motivele care îl împing să se angajeze într-un conflict atât de brutal. Poate că „lătratul NATO la poarta Rusiei” a fost factorul care l-a determinat pe Putin să declanșeze invazia Ucrainei, a declarat acesta în cadrul unui interviu pentru presa Italiană.

Foto: americamagazine.org

„Nu am de unde să știu dacă i-a fost provocată furia”, se întreabă Bergoglio, „dar bănuiesc că poate a fost facilitată de atitudinea Occidentului”, a declarat Papa Francisc.

Cei cărora le pasă de pace se confruntă acum cu problema înțepătoare a livrărilor de arme din țările occidentale către rezistența ucraineană. Un argument dezbinător pentru mulți, un argument care ar putea să despartă lumea catolicilor și a pacifților, scrie sursa citată.

Sfântul Părinte are îndoielile sale în această privință. Doctrina sa a respins întotdeauna cursa înarmărilor și a condamnat ferm orice escaladare a producției de arme, care ar putea ajunge să fie folosite mai devreme sau mai târziu pe câmpul de luptă, provocând groază și suferință de nespus.

„Nu pot să răspund la această întrebare, locuiesc prea departe, nu știu dacă este corect să-i aprovizionez pe luptătorii ucraineni”, încearcă el să-l argumenteze. „Ceea ce pare incontestabil este că în acea țară ambele părți încearcă noi arme. Rușii tocmai au aflat că tancurile sunt inutile și ar putea dezvolta noi arme. Războaiele se duc și din acest motiv: pentru a-ți testa arsenalele. Așa s-a întâmplat în războiul civil spaniol, înainte de al doilea război mondial. Producția și vânzarea de armament este o rușine, dar puțini sunt suficient de îndrăzneți să se opună. În urmă cu câțiva ani, o navă a andocat la Genova, era încărcată cu arme pentru a fi transferată pe o marfă care se îndrepta spre Yemen. Muncitorii de la andocare au refuzat să transfere marfa pe nava de marfă, spunând: „Facem asta pentru copiii din Yemen”. A fost un gest mic, dar pentru cauza corectă. Mi-aș dori să fie mai mulți oameni gata să facă un pas și să facă ceva în privința asta».

Papei Bergoglio i s-a cerut în repetate rânduri sau vizită simbolică în Ucraina, dar răspunsul a fost întotdeauna fără compromisuri. „Nu sunt pregătit să călătoresc la Kiev, nu încă”, explică el. „Mi-am trimis trimisul, Cardinalul Michael Czerny (șeful Departamentului pentru Promovarea Dezvoltării Umane) și Cardinalul Konrad Krajewski (Mistenitorul Papei). Acesta din urmă tocmai a vizitat Kievul pentru a patra oară. Dar simt că nu ar trebui să merg acolo. Nu încă. În primul rând, trebuie să merg la Moscova, vreau în primul rând să-l cunosc pe Putin. Dar până la urmă sunt doar un preot, ce pot realiza? Voi face ce pot. Dar dacă Putin ar decide să lase ușa deschisă…”, a declarat Papa Francisc.

În cadrul interviului, Papa Francisc a vorbit despre eforturile pe care le depune alături de secretarul de stat al Sfântului Scaun Pietro Parolin pentru a obține o întrevedere cu Vladimir Putin.

În cadrul interviului, Papa Francisc a subliniat repetat că este gata să plece la Moscova.


„În prima zi de război l-am sunat pe președintele ucrainean Zelenski la telefon. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. Ultima dacă am vorbit cu el în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar ca să vadă lumea întreagă și pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice (invazia – n.r.), și i-am rugat să înceteze.

Apoi, i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova.

Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a declarat papa Francisc.

Întrebat dacă ar putea fi patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care îl poate convinge pe liderul de la Kremlin să deschidă ușa dialogului, suveranul pontif a negat: „Am vorbit cu Kirill 40 de minute prin zoom. Mi-a citit toate justificările pentru război. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt tragerii arme”.


Pub