Ilan Șor vrea centrale nucleare mici în Moldova: Cetățenii ar putea beneficia de încălzire gratuită

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, solicită crearea unui grup de lucru, care să examineze posibilitatea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici. El a readus subiectul în discuție, după ce de acest program s-a arătat interesat și președintele României, Klaus Iohannis, care a confirmat că această idee, pe care a expus-o anterior și Ilan Șor, soluția optimă, în contextul crizei energetice care a lovit lumea.

Foto:

„Vă spuneam că, pentru a asigura tot necesarul de consum intern, avem nevoie de trei astfel de centrale, care ar produce nu doar electricitate ieftină, ci și ne-ar permite să scăpăm de eterna problemă a alimentării cu gaze naturale, deoarece am putea trece la sisteme de încălzire pe bază de curent, ceea ce este mult mai sigur și mai comod. Țineți minte cu câtă aroganță au tratat autoritățile noastre această propunere? Guvernanții noștri, în senilitatea lor, nu s-au obosit nici măcar să asculte propunerea mea, deși aceasta este singura soluție, în momentul de față, care ar garanta securitatea energetică a țării”, a declarat Ilan Șor, într-o postare video pe Facebook.

Potrivit lui, din cauza acestei atitudini iresponsabile, Republica Moldova a ajuns să plătească astăzi pentru gaz cel mai mare preț din Europa, iar în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a țării e confuzie totală.

„Ca să nu-i mai credeți pe acești analfabeți, când spun că propunerea mea este utopică și imposibil de pus în practică, vă aduc la cunoștință că, recent, președintele României Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Președintelui SUA pentru climă, John Kerry. Știți despre ce au discutat? Exact, despre necesitatea construcției centralelor nucleare modulare mici pe teritoriul României și despre avantajele enorme pe care le oferă acestea. Așadar, stimați prieteni de la guvernare, dacă nu mă credeți pe mine, vedeți ce spun românii și americanii, sper să nu-i acuzați și pe ei că sunt demagogi și populiști”, a spus Ilan Șor.

În context, el a cerut să fie creat un grup de lucru, format din experți naționali și internaționali, care să analizeze atent posibilitatea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici și să demareze, în regim de urgență, lucrările în această direcție.

„Asigurarea independenței energetice, mai ales în condițiile zilei de astăzi, trebuie să devină o prioritate națională, în caz contrar, urmările pot fi catastrofale. Unul dintre principalele motive care stau la baza scumpirilor pentru toate produsele îl reprezintă prețurile la energie și gaz, care au atins un nivel record, din cauza deciziilor voastre idioate. Dacă nu vom rezolva această problemă astăzi, oamenii vor sărăci complet. Ideea pe care o propun eu va permite nu reducerea de câteva ori a prețului pentru energie, mai mult, unele categorii de populație, cum sunt și pensionarii, ar putea fi scutite, în general, de plata curentului electric”, a concluzionat Ilan Șor.


Pub