Iohannis: Nu sunt informații concrete că Moldova ar fi luată drept țintă. În ceea ce privește apropierea de NATO - există proiecte comune, dar RM rămâne un stat neutru

Președintele României Klaus Iohannis a declarat astăzi, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier, că nu există informații că Republica Moldova ar fi amenințată. „Au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete”, a spus președintele român, informează digi24.ro. În ceea ce privește „apropierea de NATO, Iohannis a menționat că există proiecte comune, dar RM rămâne un stat neutru.

Foto: Administrația Prezidențială a României

„Republica Moldova s-a declarat stat neutru. Nu cred că în momentul actual pot exista inițiative deosebite în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de NATO. Sigur, există proiecte comune, dar Republica Moldova rămâne un stat neutru. Dar, atunci când vorbim de războiul din Ucraina, nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată drept țintă de către cineva. Sigur, au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Evident, cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri această situație”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a precizat că Republica Moldova rămâne un subiect foarte important în România”. Acesta a spus că țara noastră susține integrarea în Uniunea Europeană.

„În orice caz, când vorbim de o posibilă integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, această integrare a fost solicitată de Republica Moldova, care a depus o cerere oficială și este dorită de România de multă vreme. Noi susținem Republica Moldova. România a trimis de mulți ani echipe de experți în Republica Moldova pentru a ajuta la integrarea acesteia, astfel încât noi vedem lucrurile la fel cum îşi dorește și populația din Republica Moldova, unde există o susținere pentru integrarea în Uniunea Europeană. Această susținere a crescut foarte mult în ultimii ani în rândurile populației, ceea ce este un prilej pentru noi să sperăm că Republica Moldova, într-o perspectivă de timp rezonabilă sau previzibilă, va deveni parte a Uniunii Europene. România și Germania sprijină acest lucru”, a mai declarat Iohannis.


Pub