Patriarhia rusă regretă unele declarații ale lui Papa Francisc: Acestea nu contribuie la un dialog constructiv între Biserici, atât de necesar, mai ales acum

Biserica Ortodoxă a Rusie a venit cu precizări privind declarațiile Papei Francisc, care a dezvăluit ultima conversație dintre cei doi, într-un interviu pentru presa din italia. „A ales o tonalitate nepotrivită pentru a transmite conținutul conversației”, transmite Biserica Ortodoxă rusă. Mai multe decât atât Patriarhia rusă menționează că „acestea nu contribuie la un dialog constructiv între Biserici, atât de necesar, mai ales acum”.

Foto: ria.ru

Biserica Ortodoxă Rusă susține că Papa Francisc „a ales o tonalitate gre pentru a transmite conținutul ultimei conversației” și citează declarațiile Partiarhului Kiril:

„Ne aflăm în spații informaționale diferite: mass-media occidentală nu a vorbit sau practic nu a vorbit despre unele dintre faptele asupra cărora aș dori să vă atrag atenția.”

În continuare, Patriarhul Kiril a vorbit despre uciderea brutală a locuitorilor din Odesa, unde „a avut loc un miting pașnic al locuitorilor vorbitori de limbă rusă, care le-a apărat dreptul de a-și folosi limba și cultura maternă”. „Această lecție îngrozitoare a Odesei a influențat decizia locuitorilor din sud-estul Ucrainei de a-și apăra drepturile”, a subliniat acesta. Patriarhul Kirill a amintit, de asemenea, de încălcarea de către NATO a promisiunii făcute la sfârșitul erei sovietice „de a nu se deplasa cu un centimetru spre est”.

În încheiere, Patriarhul a subliniat: „Desigur, această situație este asociată cu o mare durere pentru mine. Enoriașii mei sunt de ambele părți ale confruntării, ei sunt în mare parte ortodocși. Sunt afectați și o parte din enoriașii Bisericii catolice. Prin urmare, aș dori, făcând abstracție de la componenta geopolitică, să pun accent pe întrebarea cum noi și Bisericile noastre putem influența starea de lucrurilor? Cum putem contribui la pacificarea războiului axându-ne pe un singur scop: realizarea întăririi păcii și justiției? Este foarte important în circumstanțele actuale să se evite escaladarea conflictului.”

Serviciul de presă de la Vatican a expus corect dialogul, însă declarațiile ulterioare ale lui Papa Francisc puțin probabil vor contribui la eficientizarea dialogului dintre cele două Biserici”, se arată în nota emisă de Biserica Ortodoxă a Rusiei.

Papa Francisc l-a avertizat pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”, a spus Suveranul Pontif într-un interviu pentru Corriere della Sera.

În cadrul aceluiași interviu, Papa Bergoglio s-a arătat îngrijorat că „Putin nu se va opri curând”. Acesta încearcă să ia în considerare rădăcinile comportamentului său, motivele care îl împing să se angajeze într-un conflict atât de brutal. Poate că „lătratul NATO la poarta Rusiei” a fost factorul care l-a determinat pe Putin să declanșeze invazia Ucrainei, a spus Papa Francisc.

La fel, acesta a subliniat repetat că este gata să plece la Moscova.

„În prima zi de război l-am sunat pe președintele ucrainean Zelenski la telefon. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. Ultima dacă am vorbit cu el în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar ca să vadă lumea întreagă și pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice (invazia – n.r.), și i-am rugat să înceteze.

Apoi, i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova.

Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a declarat Papa Francisc.


Pub