Autorizația de mediu pentru uzina de la Rîbnița în schimbul unui preț mai bun la curent de la Cuciurgan? Cum răspunde Natalia Gavrilița

„Este o uzină importantă pentru bugetul regiunii și o întrerupere îndelungată a funcționării, mai ales în condițiile de război, ar putea duce și la o problemă umanitară pe malul stâng”, menționează prim-ministra Natalia Gavrilița, întrebată dacă funcționare uzinei de la Rîbnița a fost condiționată de partea transnistreană pentru un preț mai bun în cadrul negocierilor privind energia electrică. „Sunt subiecte conexe, dar nu neapărat direct legate”, a spus acesta la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Discuțiile cu regiunea transnistreană vizează mai multe subiecte. Noi ne preocupăm de cetățenii noștri de pe ambele maluri și am discutat și situația de securitate și furnizarea anumitor bunuri, de exemplu medicamente, pe partea stângă, care ar fi posibilitățile. În același timp uzina metalurgică din Rîbnița este o uzină importantă pentru bugetul regiunii și o întrerupere îndelungată a funcționării, mai ales în condițiile de război, ar putea duce și la o problemă umanitară pe malul stâng. De aceea pe de o parte noi trebuie să avem o politică echilibrată, pe de altă parte noi trebuie să respecte legea. Și pe 13 aprilie ministerul Mediului, prin Agenția Mediului și Inspectoratul de Mediu au refuzat autorizarea pentru uzina metalurgică și au explicat care ar fi cerințele conform legii care trebuie să fie îndeplinite pentru ca această uzină să poată funcționa. În condițiile în care durează să fie îndeplinite a fost această înțelegere să oferim o autorizație temporară, atât timp cât se lucrează la îndeplinirea tuturor condițiilor legale. Sunt subiecte conexe, dar nu neapărat direct legate”, a explicat Gavrilița.

Comisiei Situații Excepționale a decis la data de 29 aprilie, să fie oferită o autorizație temporară de mediu pentru uzina de la Rîbnița.

O altă măsură prevăzută de decizia CSE este ca ernergia electrică pentru luna următoare să fi procurată de Energocom de la Cuciurgan, în baza unei înțelegeri directe, în afara licitației organizate de Guvern. „Participanții la licitație au oferit un preț prea scump”, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Următoarea zi fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a solicitat Procuraturii Anticorupție să ancheteze licitația pentru procurarea energiei electrice. Potrivit lui Slusari „așa-zisa licitație mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și a generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale”. Totodată, acesta a cerut din nou demisia ministrului Spînu.


Pub