Jurnaliste de la Moldova.org, premiate pentru istorii care contează

Jurnalistele Moldova.org Tatiana Beghiu și Georgeta Carasiucenco au fost premiate în cadrul concursului Tulip Press Awards, ediția 2022, la secțiunea Presa online/Presa scrisă.

Competiția a avut ca scop promovarea subiectelor legate de respectarea drepturilor omului, pentru a sensibiliza publicul cu privire la această tematică în Republica Moldova.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos au anunțat astăzi câștigătorii la ambele secțiuni – Tatiana Beghiu și Georgeta Carasiucenco (Moldova.org), Nadejda Coptu (NewsMaker), Marina Gorbatovschi (Ziarul de Gardă), Polina Cupcea (Oameni și Kilometri) și Natalia Munteanu (Gazeta de Chișinău).

Tatiana Beghiu a fost premiată pentru două articole în care a spus istoria unei persoane care are epilespie și istoria unei femei transgender din Republica Moldova. „Avem printre noi multe persoane deosebite, pe care nu le înțelegem și de aceea le jignim sau le îndepărtăm. Misiunea jurnaliștilor este să le facă auzită istoria, să ofere voce durerii și fricilor lor și să explice lucrurile de neînțeles. Astfel, contribuim la educarea unei societăți mai empatice față de cel de alături. Asta am făcut și continuăm să facem noi, întreaga echipă Moldova.org, iar cititorilor nu le rămâne decât să ne urmărească și să fie mai deschiși cu cei care sunt printre noi”, spune jurnalista Tatiana Beghiu.

Unul din articolele pentru care am luat acest premiu”, spune jurnalista Georgeta Carasiucenco, „se referă la cum autoritățile noastre au încălcat unele drepturi ale refugiaților – refugiații din Ucraina de etnie romă au fost plasate într-un singur centru fără ca să li se asigure condiții decente de trai, au fost intoxicații”. Al doilea articol pe Georgeta Carasiucenco care l-a trimis spre jurizare este un ghid pentru victimele violului despre cum să-și apere drepturile. „Asemenea premii ne arată că munca pe care o facem este cu adevărat valoroasă și ne încurajează să continuăm în același ritm”, a recunoscut colega noastră.

Concursul este organizat de CJI cu suportul financiar al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.