Împușcături și bombardamente în centrul orașului Dnipro. Cele mai importante evenimente din a 70-a zi de război

dnipro
Foto: unian.net

Astăzi este a 70-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 22.30.

🟣 Explozii puternice au loc la Nicolaev. Informația a fost făcută publică de primarul orașului, care a rugat oamenii să nu iasă din adăposturi.

🟣 Ultimele noutăți anunțate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

# Comandamentul militar rus încearcă să crească ritmul atacului în estul Ucrainei pentru a ieși de la granițele administrative ale regiunilor Luhansk și Donețk.

# Loviturile aviatice și loviturile de artilerie în orașul Harkiv continuă.

# Armata rusă a activat sarcina de distrugere a infrastructurii Ucrainei.

# Continuă blocarea și încercările de distrugere a unităților ucrainene din zona Azovstal.

🟣 În centrul orașului Dnirpo au avut loc împușcături și bombardamente. Anunțul despre împușcături a fost făcut de primarul orașului, care a rugat oamenii să nu iasă din adăposturi. Presa ucraineană scrie și despre atacuri asupra căii ferate din oraș.

🟣 O investigație realizată de Associated Press arată că în urma bombardării Teatrului Dramatic din Mariupol au fost ucise 600 de persoane. Cifra ar fi de două ori mai mare decât cea raportată de autorități.

🟣 Președintele Parlamentului Republicii Moldova a făcut o vizită în Ucraina. Igor Grosu a anunțat partea ucraineană despre disponibilitatea Moldovei de a detașa în Ucraina un contingent de geniști. Mai multe detalii vezi aici!

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.30

🟣 În orașul Makiivka, care se află sub controlul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a luat foc un depozit de petrol în urma bombardamentelor.

🟣 Uniunea Europeană a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Va fi interzis importul de petrol rusesc în Europa. Mai multe detalii citiți aici.

🟣 Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și deputatul PAS Lilian Carp se află într-o vizită de lucru la Kiev. Mai multe detalii vedeți aici.

🟣 Cadavrele a încă 20 de civili au fost găsite în localitățile din regiunea Kiev, aflate anterior sub controlul trupelor ruse. Despre aceasta a anunțat șeful poliției regionale din Kiev.

🟣 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, spune că va distruge echipamentele de transport ale țărilor membre NATO care vor furniza arme Ucrainei, scrie tass.ru.

🟣 Militarii ruși au bombardat o școală din regiunea Sumî, anunță șeful Administrației Militare Regionale Sumî.

🟣 Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a numit „prostii” presupunerea că de 9 mai Rusia va declara război Ucrainei sau mobilizare generală în țară, scrie meduza.io.

🟣 În orașul Herson a fost restabilită conexiunea operatorilor de telefonie mobilă ucraineană. Despre aceasta anunță Ministerul Transformării Digitale din Ucraina.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Volodâmâr Zelenski menționează că 156 de persoane au fost evacuate, marți, 3 martie, din uzina siderurgică Azovstal.

„Avem, în sfârșit, rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au ajuns în Zaporijjea. Femei și copii. Aceștia se aflat în adăposturi de mai bine de două luni. Imaginați-vă! Acum, acești oameni sunt complet în siguranță. Vor primi ajutor”, a menționat Volodâmâr Zelenski într-un mesaj video pe Facebook.

🟣 Rușii au exportat în total aproximativ 400 000 de tone de cereale din patru regiuni ucrainene ocupate temporar, adică o treime din toate stocurile din regiuni.

Acest lucru a fost declarat de prim-viceministrul Politicii Agrare și Alimentației, Taras Vâsoțki.

🟣 În orașul Tokmak, regiunea Zaporijjea, armata rusă a început să coase masiv uniforma Forțelor Armate ale Ucrainei și să-și îmbrace armata în ea.

Acest lucru a fost raportat de comanda operațională „Sud”, notează unian.net.

🟣 În noaptea trecută, Rusia a tras aproximativ 18 rachete în Ucraina.

🟣 În regiunea Donețk, pe 3 mai, armata rusă a ucis 21 de civili și a rănit 27 de persoane.

Acesta este cel mai mare număr de victime într-o singură zi de când rușii au bombardat gara Kramatorsk, scrie presa din Ucraina.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente