‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA: Fermierii trebuie să anunțe apicultorii despre realizarea tratamentelor la culturi

ANSA: Fermierii trebuie să anunțe apicultorii despre realizarea tratamentelor la culturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează fermierii că trebuie să anunțe apicultorii în cazul în care intenționează să prelucreze terenurile cu produse fitosanitare, pentru a fi evitate cazurile de intoxicații ale albinelor.

Potrivit ANSA, este important ca apicultorii să-și înregistreze stupina (staționară sau în pastoral) la autoritatea publică locală, precum și să informeze fermierii ce activează în regiunea respectivă despre prezența stupinii sale, ca ulterior să poată fi notificat în timp util despre lucrării agricole preconizate ce ar implica utilizarea produselor fitosanitare toxice albinelor.

„Persoanele fizice și juridică care au intenția de a utiliza produse fitosanitare poartă responsabilitate conform legislației în vigoare de a prezenta administrațiilor publice locale graficul de tratare a terenurilor și să notifice, cu cel puțin 7 zile până la demararea tratărilor, indicând concret data și ora începerii și finalizării, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate”, menționează ANSA.

De asemenea, administrațiile publice locale sunt obligate să afișeze la timp în locurile publice notificările recepționate despre efectuarea tratării terenurilor și să înștiințeze despre aceasta apicultorii înregistrați la staționar și păstoral.

În cazul apariției morbidității sau mortalității spontane a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe imediat autoritățile publice locale, medicii veterinari sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, pentru investigare și aplicarea măsurilor necesare.

ANSA precizează că este dispusă să asigure suportul necesar apicultorilor în caz de necesitate.

Solicitat de Agrobiznes, Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova a menționat că, la moment suntem la începutul stropirilor, astfel că nu au fost raportate cazuri de pierire în masă a albinelor.

„Imediat ce începe sezonul rapiței am putea avea situații mai neplăcute. Sperăm că odată cu implementarea proiectului BeeProtect se va schimba situația și atitudinea apicultorilor, agricultorilor și a ANSA, în calitate de supraveghere. Îndemn la colaborare pentru a evita pierderile atât pentru apicultori, cât și pentru agricultori”.

‹ adv ›

Pentru a evita moartea albinelor produsă de otrăvirile cu pesticide, a fost creată aplicația BeeProtect. Cu ajutorul acesteia, agricultorii pot înregistra tratamentele ce urmează să le realizeze în următoarele zile, iar apicultorii să întreprindă măsuri pentru protejarea albinelor.

Totodată, aplicația permite apicultorilor să introducă date privind amplasarea stupinei, schimbarea locului acesteia, dar și alte operațiuni importante realizate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›