‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina nu va mai avea spații unde să depoziteze recolta viitoare

Ucraina nu va mai avea spații unde să depoziteze recolta viitoare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ucraina ar putea fi într-o situație dificilă deoarece nu va avea unde să-și depoziteze cerealele din sezonul agricol 2022-2023, din cauza scăderii exporturilor în contextul războiului, transmite Digi24 cu referire la Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, la finele lunii februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Analiştii de la APK-Inform au apreciat marţi că Ucrainei ar putea să ajungă în situaţia în care va exporta doar 45,5 milioane de tone, din recolta record de 86 de milioane de tone înregistrată în 2021, iar la finele sezonului agricol actual stocurile de cereale şi oleaginoase ale ţării ar putea urca la un nivel record de 21,3 milioane de tone.

„Este vorba de un nivel de 4,2 ori mai mare decât la sfârșitul sezonului precedent şi asta nu va permite eliberarea unei părţi semnificative din capacităţile de stocare pentru noua recoltă”, au adăugat analiştii.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a anunţat săptămâna trecută că ţara vecină a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în luna aprilie a anului trecut.

APK-Inform estimează că în 2022 Ucraina ar putea recolta 55,9 milioane de tone de cereale şi oleaginoase astfel că, ar apărea un deficit de spaţii de depozitare pentru 16,3 milioane de tone.

Datele oficiale ale Institutului naţional de statistică din Ucraina arată că ţara are o capacitate totală de depozitare de 75 milioane de tone, dintre care 44,5 milioane de tone sunt deţinute de producătorii agricoli.

‹ adv ›

Însă APK-Inform subliniază că o parte din acest capacităţi de stocare sunt amplasate în zonele de conflict, ceea ce reduce la aproximativ 61 de milioane de tone capacităţile de depozitare disponibile ale Ucrainei. Asta înseamnă că 35% din capacităţile de depozitare sunt deja ocupate cu recolta din 2021.

„În acelaşi timp, ritmul campaniei de însămânţare şi condiţiile meteo contribuie la îmbunătăţirea estimărilor privind producţia de cereale şi oleaginoase a Ucrainei, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia fără o vânzare adecvată a rezervelor actuale”, avertizează APK-Inform.

Săptămâna trecută, preşedintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunţat că încărcarea unei nave cu peste 71.00 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanţa de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăseşte portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›