Putin a „înviat” un spion. Analiştii cred că doreşte să mascheze nemulţumirea care creşte la Moscova

01 Mai 2022, 22:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2022, 22:20 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Beseda, şeful sectorului extern al FSB, fusese arestat, plătind pentru previziunile greşite privind „operaţiunea militară specială”, dar Putin l-a recuperat pentru a masca nemulţumirea care creşte la Moscova faţă de război şi de sancţiuni.

La înmormântarea lui Nikolai Leonov, un veteran a fost îngropat, iar o „fantomă” a înviat. Spre surprinderea generală, discursul în memoria bătrânului lider KGB care era prieten cu Fidel Castro şi cu Che Guevara, care a murit de bătrâneţe, a fost ţinut de Serghei Beseda.

Ultima sa funcţie cunoscută a fost cea de director al Serviciului Cinci, sectorul extern al FSB, moştenitorul serviciului secret rus al KGB. Extinderea rolului FSB dincolo de graniţele naţionale a fost decisă la sfârşitul anilor 1990 de şeful său de atunci, un anume Vladimir Putin. Însă, începând din 2004, această nouă ramură strategică a fost condusă de Beseda, care a condus departamentul de securitate al preşedintelui.

Era un om de încredere, iar vestea arestării sale din 10 martie, dezvăluită de jurnaliştii de investigaţie Andrei Soldatov şi Irina Borogan, a făcut furori, dar niciodată confirmată de surse oficiale. Tot pentru că din acea zi dispăruse Beseda, împreună cu adjunctul său, Anatoli Boliuch.

Ei nici măcar nu erau în arest la domiciliu, ci închişi în închisoarea Lefortovo.

Înlăturarea bruscă a unei persoane care ar putea fi descrisă drept un prieten personal al lui Putin a fost interpretată ca o admitere implicită a eşecului primei faze a operaţiunii militare speciale.

Vina lui Beseda a fost că făcuse o greşeală în orice previziune asupra rezistenţei ucrainene, anume că şi-a făcut preşedintele să creadă că va fi un marş triumfal către Kiev.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău