(video) Povestea celor șase etape prin care trece o femeie. Tania Cergă, despre noul album inspirat de rădăcinile folclorului

taniacergaalbum
Foto: colaj #diez

La 7 martie, Tania Cergă a lansat un album nou ce spune povestea celor șase etape prin care trece o femeie. Versurile, muzica, dar și animațiile ce însoțesc albumul au fost create de către artistă, un fel de One Woman Show. Echipa #diez a discutat cu Tania pentru a afla mai multe detalii despre album.

„Inima Pământului” reprezintă un album din șase piese care spun povestea celor șase etape prin care trece o femeie: fiică, fetișcană zăpăcită de dragoste, iubită eternă, femeie între femei, soție, mamă. Povestea, așezată pe note care vin din trecut, se trage din rădăcinile folclorului, dar, în același timp, desenează o punte spre viitor.

Tania Cerga

„Scopul meu primordial, ca artistă, este să aduc acest album în fața cât mai multor oameni. Mi-am luat timp să îl scriu exact așa cum mi-am dorit, fără niciun compromis. Cred că lucrurile bune, care rămân să dăinuie peste ani, care trezesc emoții puternice, de neuitat, sunt cele pe care le faci sincer. Sincer cu tine și sincer cu cei din jur, chiar dacă asta ia mai mult timp. Doar lucrurile în care crezi cu adevărat vor schimba lumea, vor face din ea un loc frumos și îi vor face pe ceilalți să te urmeze ca să le arăți calea spre descoperirile tale.

Partea cea mai importantă de muncă am făcut-o în acest an, cât m-am dedicat scrierii și conceperii acestui album. L-am gândit pentru femei, dar sunt sigură că și bărbații vor fi legănați de această poveste. E un album despre cum noi ne tragem din părinți și mergem spre copii. Despre continuitate. E un ciclu, care durează o eternitate, și fiecare își trăiește eternitatea la el acasă, în brațele mamei, iubitei, surorii.

Îmi doresc acest album să fie un simbol și o carte de vizită a țării noastre”, spune Tania Cerga.

Tania Cerga

„Acest album e în totalitate scris de mine – muzica și versurile. Personajele sunt gândite, desenate și animate în totalitate de mine. O muncă enormă, foarte migăloasă și complicată, dar pe care am putut-o realiza, fiindcă am avut susținerea morală a oamenilor de lângă mine și pentru că și eu am crezut foarte tare că acest lucru este posibil! Coperțile albumului și a fiecărei piese în parte sunt, la fel, realizate de mine. Un fel de One Woman Show, despre o femeie care și-a luat soarta în dinți, care a renunțat la proiectele mai comerciale și mai aducătoare de bani de dinainte, care pe alocuri presupuneau și compromisuri creative, și și-a desenat singură și nu fără frică, dar cu curaj, povestea și destinul. Asta cred că e inspirațional, și pentru fetițele care abia își încep calea, dar și pentru femei care tare ar vrea să-și ia destinul de coarne, dar le e frică, pentru că poate nimeni nu le-a povestit că se poate și că nu există imposibil. Chiar nu există, atunci când tu crezi în visul tău cel mare și îl urmezi cu ardoare!

Albumul este despre femeia creatoare, pentru că femeia este o creatoare prin definiție!”, adaugă Tania.

Piesele de pe album

Tania Cerga

#1. Cine, cine, cine (femeia mamă)
#2. Cheamă-mă (iubita eternă)
#3. În bătaia inimii (adolescenta în căutarea sinelui)
#4. Surorile (femeia soră, zână, vrăjitoare, inspirată din miturile românești)
#5. Dragostea nu are capăt (femeia în dragostea chinuitoare)
#6. Când ți-o fi dor de mama (femeia fiică)

Tania Cerga

„Acest album l-am scris dintr-o răsuflare, a fost o experiență magică pentru mine. O conexiune cosmică ce a fost posibilă după ani de căutări și experiențe. Un album care a avut nevoie ca eu să cresc și să-i ofer notele și cuvintele – sincer – un album matur și plin de esență feminină. Am lansat albumul pe 7 martie, într-un live pe Facebook”, povestește artista.

„«Inima pământului» e inima fetiței mele, scufundată în inima mea care la rândul ei e scufundată în inima mamei mele, iar a ei – în a bunicii și tot așa până la începutul timpurilor.

Tot pe 7 martie am postat și prima animație dintre cele patru pe care le-am făcut eu, cadru cu cadru, desen cu desen. O experiență unică și emoționantă pentru mine, care până mai ieri nu ar fi fost posibilă, deoarece mi-era frică de desen, ca de dracu’… dar pentru că am avut pe cineva care a crezut în schițele mele, agățate pe perete, de ani de zile, așteptând parcă să mă coc, am reușit să le dau viață, cadru cu cadru, animație cu animație. Eu le văd progresând, de la prima piesă «Cine, cine, cine», la care doar am postat personajul, și până la ultima piesă «Când ți-o fi dor de mama», în care personajul a prins viață și a întruchipat mama eternă, alăptând primul copil care a existat vreodată.”

Pe 7 aprilie a fost lansată și cea de-a doua animație la piesa „Surorile” – o piesă despre prietenia și legătura magică dintre femei, care fac zid împletindu-se – un zid împotriva răului și urâtului, explică artista.

„Odată cu piesa asta am lansat în mediul online și o mișcare #haisănempletim, prin care îndemn fetele să se filmeze cântând această piesă, pentru ca apoi să montez imaginile și vocile și să fim, în sfârșit, un suflet, o inimă, o voce și o putere! 

Mai urmează două piese cu două animații, «Dragostea nu are capăt» și «Când ți-o fi dor de mama», piese cu o încărcătură emoțională puternică pentru mine. Prima, prin durerea femeii neiubite, care caută dragostea eternă, și a doua, prin omagiul pe care îl aduc mamei, prin fraza «ochii tăi mari, parcă rupți din cer». Mama chiar are ochii de culoarea cerului și în ei văd și ochii bunicii, care tot ca cerul erau. Pe ea am numit-o mamă până pe la vârsta de cinci ani. Albumul e o experiență a mea, în care cred că se vor regăsi și alte femei. E un râu de emoție, clară, adâncă”, conchide Tania.

Tania Cerga

Albumul este în vânzare pe pagina de Patreon a Taniei Cerga – și anume www.patreon.com/cerga –, unde fanii, audiofilii, ascultătorii care îi respectă munca depusă și doresc s-o susțină, cumpărând acest album, pot să o facă. Ce primesc înapoi este albumul în calitate de studio, șapte postcard-uri pe care le pot printa și înrăma, dragostea Taniei și posibilitatea de a se întâlni cu artista într-un concert online alcătuit din piesele de pe album.

Tania Cerga
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente