Ucraina confirmă începerea evacuării civililor din uzina Azovstal. Cele mai importante evenimente din a 67-a zi de război

220418163115-azovstal-factory-0418-super-169
Foto: Alexander Ermochenko/Reuters

Este a 67-a zi de război în Ucraina. A fost confirmată evacuarea a circa 100 de oameni refugiați în uzina Azovstal din Mariupol, procesul fiind coordonat de Crucea Roșie. Acesta este un succes pentru că sute de oameni au rămas capturați în uzină pe fundalul operațiunilor militare dure din Mariupol, orașul fiind actualmente sub ocupație rusească.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Într-un nou discurs, Zelenski a spus că a purtat convorbiri timp de patru ore cu președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. Potrivit lui, discuțiile au fost substanțiale și cu mai multe fațete, dar au vizat în special proviziile de apărare, asistența macrofinanciară, politica de sancțiuni, cooperarea politică cu Statele Unite.

🟣 Președintele Zelenski a confirmat începerea evacuării civililor refugiați în uzina Azovstal din Mariupol. Acesta vorbește despre un grup de 100 de oameni care se îndreaptă spre Zaporijjea. Procesul de evacuare este coordonat cu reprezentanții Crucii Roșii.

Anterior, rușii au anunțat despre două grupuri de civili, în total 46 de persoane, care au părăsit teritoriul uzinei, iar ieri, comandantul adjunct al Regimentului Azov, Svitoslav Palamar, a anunțat că de la uzina Azovstal au fost evacuați 20 de civili. Sute de oameni au rămas capturați în uzină pe fundalul operațiunilor militare dure din Mariupol. Orașul este actualmente sub ocupație rusească.

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei comunică despre operațiunile militare recente. Luptele continuă în regiunile Harkiv, Luhansk, Donețk. În sud, armata rusă încearcă să ajungă la granițele regiunii Herson și să creeze condiții favorabile unui atac asupra orașelor Nicolaev și Krâvâi Rih. În teritoriile ocupate, forțele ruse nu permit cetățenilor să se deplaseze liber în acele părți ale țării care se află sub controlul autorităților ucrainene.

🟣 Guvernatorul orașului rusesc Belgorod a anunțat despre un incendiu pe teritoriul uneia dintre unitățile Ministerului rus al Apărării, scrie agenția rusă RIA.

🟣 Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, anunță despre faptul că autoritățile UE lucrează la un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. 

🟣 Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea unui hangar de pe aerodromul militar de lângă Odesa cu arme și muniții primite de Ucraina din Statele Unite și Europa.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 16.00

🟣 În unele localități ocupate actualmente de forțele ruse au loc evenimente publice de susținere a propagandei rusești. În fotografie, evenimentul are loc în Melitopol, scrie Unian.

Unian

🟣 Serviciul de Securitate al Ucrainei declară că a reușit să oprească un atac terorist ce ar fi fost pus la cale de agenții ruși. Potrivit ucrainenilor, s-ar fi plănuit doborârea unui avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului, dând ulterior vina pe Ucraina pentru acest act.

🟣 Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a anunțat despre pierderile armatei rusești la ziua de 1 mai.

🟣 Ministerul rus al Apărării spune că două grupuri de civili, în total 46 de persoane, au părăsit teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol. Amintim că ieri, 30 aprilie, comandantul adjunct al Regimentului Azov, Svitoslav Palamar, a anunțat că de la uzina Azovstal au fost evacuați 20 de civili – femei și copii.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 Președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, se află într-o vizită la Kiev. Președintele ucrainean Zelenski a ținut să-i mulțumească pentru eforturile SUA de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. La rândul său, oficiala americană a remarcat faptul că Ucraina luptă eroic pentru libertate, iar Statele Unite sunt gata să ajute țara până la încheierea acestei lupte. Nancy Pelosi a primit și Ordinul Prințesei Olga din partea președintelui ucrainean pentru contribuția sa personală semnificativă la consolidarea cooperării interstatale ucrainene-americane și la sprijinirea Ucrainei suverane, independente și democratice.

president.gov.ua

🟣 Primarul Kievului anunță că a primit o donație de autobuze din partea Primăriei Riga și alt ajutor umanitar. Fiecare autobuz are un imprimeu dintr-o pictură murală simbolică cu îmbrățișări, realizată la Riga de un artist leton.

🟣 Kârâlo Tâmoșenko, șeful adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei, comunică despre faptul că regiunea Kievului își reconstruiește infrastructura distrusă. Prin urmare, alimentarea cu apă a fost reluată în 119 dintre 123 de localități, iar în ultimele 24 de ore, 15 localități din regiune au fost reconectate la energie electrică. La fel, în 117 localități s-a restabilit alimentarea cu gaze.

🟣 Potrivit datelor preliminare, 219 copii au murit și alți 404 au fost răniți de la începutul războiului, anunță comisara Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova. 

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei comunică principalele informații privind invazia rusă. Potrivit autorităților ucrainene, operațiunile ofensive ale armatei ruse continuă în est, dar și pe restul fronturilor active, există amenințarea că trupele ruse vor lansa lovituri cu rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, se lansează în continuare lovituri aeriene asupra Harkivului. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, apărarea ucraineană a doborât încă nouă ținte aeriene, iar în regiunea Luhansk au fost respinse nouă atacuri. Tot în Luhansk au fost bombardate zone rezidențiale, astfel 12 case au devenit nelocuibile.

🟣 Ministerul Infrastructurii al Ucrainei anunță că închide porturile maritime din Berdeansk, Mariupol, Skadovsk și Herson până la reluarea controlului asupra lor. Luarea acestei măsuri este cauzată de incapacitatea de a deservi navele și pasagerii, mărfurile, transportul și alte activități economice conexe, în contextul în care Rusia continuă să ducă ostilități în aceste regiuni.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente