Slusari cere dosar penal pe ultima licitație de procurare a energiei electrice: Mai nu s-a transformat într-o schemă criminală

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, solicită Procuraturii Anticorupție să ancheteze licitația pentru procurarea energiei electrice. Potrivit lui Slusari „așa-zisa licitație mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și a generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale”. Totodată, acesta a cerut din nou demisia ministrului Spînu.

Foto: UNIMEDIA
„Public solicit ca Procuratura Anticorupție să ancheteze așa zisă licitație pentru procurarea energiei electrice, care mai nu s-a transformat într-o schemă criminală și a generat niște acțiuni în detrimentul intereselor naționale. În primul rănd, amintesc tuturor că Termocentrala Cuciurgan nu are alt cumpărător extern la energia electrică produsă, decât malul drept al Nistrului. Dar dacă nu va activa uzina metalurgică din Râbnița, atunci și pe interiorul acestei cvasi-republice cu 5 raioane consumul energiei se reduce cu 40 %.

Cu toate aceste, la finele lunii februarie Termocentrala a început manevre de șantaj, a renunțat de la înțelegerea inițială de prelungire a contractului de livrare a energiei electrice la preț de 53 dolari pentru 1 Mw/h și a început să ceară 76 dolari. Apropo, prețul de cost la aceasta energie este aproximativ 38 dolari. În acea situația, mai ales în contextul geopolitic regional dezastruos, a devenit absolut clar că mecanismul economic pe piața energiei electrice din Moldova nu poate funcționa. Era necesar ca Guvernul Republicii Moldova, având starea excepțională în energetică, să înceapă imediat negocieri politice paralele cu Tiraspolul și cu Ucraina. Importurile și exporturile transnistrene fără taxe depind de Chișinău. Alți cumpărători pentru energia electrică nu sunt. Direct sau prin intermediul partenerilor externi am fi avut timp suficient pentru a discuta cu Guvernul Ucrainei despre un preț rezonabil, mai ales în condițiile când cerere la energia electrică în țara vecină a scăzut brusc din cauza distrugerilor de război și încălzirii timpului. Dar Andrei Spînu nu a avut timp în martie să discute cu Ucraina. Probabil era ocupat cu promovarea companiei oligarhului Mordașov Силовые машины, sancționată pentru activități în Crimeea, anexată de ruși.

În schimb, viceprim-ministru, responsabil în cadrul executivului pentru sectorul energetic, a admis acest dezmăț cu licitație pe două luni, la care s-au înțeles cei din Tiraspol și Vladimir Andronachi cu firma lui și au propus o schemă cu oferta comună, oscilată între 96 și 97 dolari pentru un Mw/h. Adică, aproape dublarea prețului actual pe loc gol. Ca fon «energeticul» lui Plahotniuc a mai atras în aceasta licitație aranjată câteva companii ale prietenilor lui de gen Silvia Radu.

Totul era pregătit. Pe fundalul discursurilor înflăcărate și cinice despre costul independenței, domnul ministru deja vorbea neoficial cu cei din ANRE ca ei se pregătească majorarea tarifului la energia electrică pănă la 3,5 lei. A fost întocmită deja și nota informativă pentru ședința, preconizată pentru săptămâna viitoare. 70 procente de energia electrică trebuia să fie furnizată de la Cuciurgan, iar 30 procente – de la compania-ofshor Августа, indirect controlată de Andronachi. Planul obscur a fost blocat în ultimul moment, cănd pănă la ora X – 1 mai practic nu a rămas timp. Andrei Spînu a plecat sau a fost plecat miercuri în concediu. Iar reprezentanții guvernului și președinției au început convulsiv joi noaptea să discute direct cu cei din Tiraspol subiectul energetic, după care și a avut loc acest „BARTER” INEGAL. Energia electrică pe o lună la preț relativ rezonabil în schimbul autorizației de mediu pe durata lunară pentru uzina metalurgică din Râbnița. Adică temporar Guvernul nostru a permis uzinei din Transnistria poluarea mediului. S-a primit foarte urât. Adică pentru două luni Cuciurgan a venit cu oferta de 96,5 dolari pentru Mw/h, iar pe o lună a acceptat 59,5 dolari. Totodată, Moldova la 1 iunie din nou poate să se confrunte cu incertitudinea energetică. În același timp, uzina, în baza acestei autorizației provizorie, care reprezintă o aberație totală sub aspectul juridic, cu siguranța va importa deșeuri în cantități suficiente pentru aprovizionarea procesului de producere pentru anul întreg. Cu certitudinea va continua monopolizarea pieței metalului cu discriminarea și distrugerea agenților economici de pe malul drept al Nistrului. Deja am auzit că investitorii din domeniul cu capital român după decizia de ieri a CSE intenționează să se retragă din Moldova.

Lucrurile sunt grave. Dar cea mai importantă întrebare – ce de făcut acum? Eu mai sper și insist ca imediat să fie demis acest ministru incompetent, îngâmfat și posibil corupt, iar mai departe cu el să se clarifice procuratura. În următoarea lună autoritățile moldovenești sunt obligați să discute cu Ucraina, probabil prin intermediul Uniunii Europene și Statelor Unite, în privința aprovizionării Moldovei cu energia electrică la un preț adecvat, care există deja în țara vecină. Este imperios necesar să reducem la minimum dependența noastră energetică de la Tiraspol, care în permanența ne șantajează prin blufări. Iar în raport cu uzina metalurgică este important ca serviciile noastre speciale să investigheze dacă aceasta întreprindere în continuare nu este controlată în anumită formă de oligarhul rus Usmanov, care a nimerit sub sancțiunile occidentale. Cel puțin, așa este ultima informația , care eu am primit din Transnistria. Dacă ea se confirmă, atunci, dincolo de faptul că este nevoie de controlat riguros uzina respectivă sub aspectul impactului asupra mediului, se impune retragerea autorizației și aplicarea restricțiilor pentru exportul producției acestei entității”, a scris Slusari.

Energia electrică pentru luna următoare va fi procurată de Energocom de la Cuciurgan, în baza unei înțelegeri directe, în afara licitației organizate de Guvern. „Participanții la licitație au oferit un preț prea scump”, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Actualul contract cu Centrala de la Cuciurgan expiră la data de 1 mai.

Guvernul a anunțat o nouă licitație pentru a procura curent electric, la data de 14 aprilie. SA „Energocom” urma să achiziționeze necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie, termenul fiind extins.

Licitația pentru stabilirea furnizorului de energie electrică engros a fost extins până la data de 28 aprilie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat anterior că licitația pe procurarea energiei electrice va fi de fapt anulată. „Așa cum am scris anterior, a fost o tentativă de schemă, periculoasă pentru securitatea energetică a Republicii Moldova”, declară Slusari.

Șefa statului, Maia Sandu, susține că situația energetică este „cea mai proastă” pentru Republica Moldova, iar ofertele din cadrul licitației pentru procurarea energiei electrice „nu sunt bune, sunt scumpe toate”. Potrivit președintei, Guvernul a discutat și cu companiile din Ucraina, dar acestea oferă un preț de două ori mai mare față de care este acum.



Pub