Datoria la gaz a fortăreței transnistrene a urcat la 7,6 miliarde USD. Profit fabulos pentru Gazprom – 29 miliarde USD

29 Apr. 2022, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Apr. 2022, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom, compania de furnizare a gazelor naturale din Rusia, a profitat enorm de pe urma crizei energiei. Anul trecut, ca urmare a scumprii prețurilor la gazele furnizate, compania rusească de stat a obținut cîștiguri de aproape 29 de miliarde de dolari americani. Creșterea a fost imensă raportat la anul financiar precedent, 2020.

Grupul rusesc Gazprom a raportat, joi, 28 aprilie, că profitul său net a ajuns până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021. Creșterea este imensă, raportat la anul precedent, 2020, când compania de stat rusească a înregistrat un profit de „doar” 135,34 miliarde ruble.

Reducerea câștigurilor în anul 2020 s-a datorat pandemiei de coronavirus. Aceasta în vreme ce rezultatele excepționale de anul trecut au fost înregistrate graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, după cum transmite Reuters.

„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, anul trecut, până la 10.241 miliarde de ruble. Este cel mai mare rezultat anual pe care l-a înregistrat vreodată. De asemenea, profitul operaţional a crescut de patru ori, până la 2.411 miliarde de ruble.

Livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul Gazprom relevă că veniturile din exportul de gaze în Republica Moldova au crescut anul trecut de 2,2 ori şi au constituit 53,94 miliarde de ruble – 726 mil. USD.

Datoriile Moldovagaz, înainte de deducerea provizionului pentru pierderile de credit așteptate, s-au ridicat la finele anului 2021 la 564,59 miliarde de ruble aproximativ 7,6 miliarde USD, cu circa 10,5% mai mult.

Potrivit Gazprom, datoria debitoare a Moldovagaz, fără provizioane pentru pierderile de credit așteptate, s-a ridicat la 2,7 miliarde de ruble la sfârșitul anului 2021.

Datoria de 7,6 miliarde USD este a regiunii transnistrene. Enclava nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Experții de la Chișinău susțin că anumite grupări de la Kremlin câștigă sume uriașe din Transnistria. Potrivit lor, aceștia storc bani mari din Centrala de la Cuciurgan și Uzina Metalugrică, precum și din fermele de criptomonede amplasate în regiunea transnistreană, care consumă (fără să achite) aproximativ 10% din curentul electric produs de Cuciurgan.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău