‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVladimir Miron, apicultor: Vremea rece nu e o problemă, așteptăm un sezon destul de...

Vladimir Miron, apicultor: Vremea rece nu e o problemă, așteptăm un sezon destul de bun

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul apicol se arată a fi unul bun, chiar dacă condițiile meteo, care se înregistrează la moment, sunt mai puțin favorabile pentru zborul albinelor. După o iarnă destul de blândă, ce a creat premise pentru dezvoltarea familiilor, urmează pregătirea pentru culesul la salcâm. 

Vladimir Miron, apicultor din raionul Nisporeni, spune că acesta va începe mai târziu decât anul trecut, dar nu reprezintă o problemă, mai ales că nu avem încălzire bruscă a vremii cu variații mari de temperatură.

„Albina se dezvoltă destul de bine, nu am avut așa dezvoltare cred că de prin 2016, de când am început să mă ocup mai serios de apicultură. Dacă vom avea parte de timp favorabil în timpul înfloririi salcâmului, vom avea un an destul de bun. Familiile bune au deja capacitatea să încălzească puietul și să mențină temperatura, doar în locurile unde s-a extins cuibul excesiv ar putea apărea probleme. Sperăm că înghețurile prognozate nu vor afecta mugurii de salcâm sau alte plante melifere”.

Apicultorul susține că timpul răcoros nu reprezintă o problemă, doar că recomandă să se asigure familiile de albine cu un aport de hrană, cum ar fi sirop sau nectar.  

 „Ne bucurăm că avem parte de precipitații, care sunt necesare pentru dezvoltarea culturilor. În condițiile anului curent, este important să asigurăm albinele cu hrană suplimentară, nu mă refer la mierea din stup, ci la aportul de hrană – nectar sau sirop. Acestea vor oferă posibilitatea albinelor să se dezvolte prin invertirea siropului și nectarului. În ceea ce ține de hrana proteică, în zilele precedente, cel puțin în zona noastră, albinele au reușit să acumuleze polen destul de mult, chiar în unele familii era excesiv. Astfel că, în această perioadă cu temperaturi mai scăzute polenul acumulat va fi consumat”. 

Totodată, Vladimir Miron amintește că este important de a efectua lărgirea la timp a cuibului, dar nu excesivă, ținând cont de temperaturile care sunt la moment. 

„Dacă cuibul va fi lărgit excesiv, atunci pot apărea boli la puiet care sunt destul de periculoase. Nu uităm că trebuie să ne pregătim de cules, deși cred că până la salcâm mai avem la dispoziție cel puțin 3 săptămâni. Cel mai probabil, va fi nevoie de divizat, slăbit familiile prin luarea de puiet”.

Conform datelor oferite de Asociația Națională a Apicultorilor, în prezent, în Republica Moldova, sunt peste 6800 de apicultori care dețin peste 250 de mii de familii de albine. 

În 2021 s-au produs aproximativ 5000 de tone de miere de albine și s-au exportat circa 3600 de tone.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›