„Praf în ochii” fermierilor, în loc de ajutor: Asociația condusă de Slusari lansează consultări pentru organizarea protestelor față de deciziile Guvernului

Asociația „Forța Fermierilor” se arată nemulțumită de conținutul Regulamentului privind compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producători agricoli în anul 2022, aprobat recent de către Guvern. Într-o declarație expediată presei, aceștia spun că sunt indignați că propunerile acestora pentru acest document practic au fost ignorate și că executivul a încălcat legea deofshorizării din 27 noiembrie 2020, care interzice subvenționarea întreprinderilor ai căror fondatori, acționari, asociați, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistrați sau au reședința în jurisdicții care nu implementează standarde internaționale de transparență. În context, aceștia afirmă că vor iniția consultări pentru organizarea protestelor.

Foto: UNIMEDIA

Așadar, agroholdinguri, care sunt controlate din offshoruri și care dețin zeci de mii de hectare, chiar dacă s-ar descurca fără susținerea statului, vor fi beneficiarii acestui Regulament

de rambursare parțială a accizelor. Drept urmare, suma sprijinului financiar, alocat agricultorilor, este una foarte mică, deși dacă ar fi fost acceptat conceptul asociației noastre, era posibil de restituit întreaga suma accizului fermierilor mici și mijlocii în valoarea de 2,52 lei per litru.

Evident că în situația când motorina la moment se procură cu aproape 27 lei per litru, compensarea la mai puțin de 3 procente din valoarea combustibilului este considerată de foarte mulți producători agricoli drept praf în ochi.

Autorii Regulamentului, la fel, nu au acceptat ideea noastră a unificării normei consumului motorinei la hectar și a lăsat un mecanism de calcul foarte sofisticat pentru fiecare grup de culturi agricole separat. Nu putem explica logica autorităților la stabilirea perioadei de aplicare a Regulamentului, când se propune compensarea accizului pentru motorina, procurată din data intrării în vigoare a actului normativ respectiv și nu pentru combustibilul, cumpărat în întregul an calendaristic 2022”, declară aceștia.

În acest context, Asociația insistă asupra modificării Regulamentului menționat și anunță că începând cu săptămâna viitoare demarează consultările cu fermieri în vederea organizării protestelor.

200 milioane de lei vor fi alocate producătorilor agricoli, din bugetul de stat, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi, Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar. Potrivit documentului, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar.

Agricultorii au cerut, în repetate rânduri, guvernării să vină cu ajutor substanțial, după ce prețurile la motorină au luat-o razna în ultimele luni. Fermierii au înaintat și ultimatum, amenințând cu proteste, dacă Guvernul va refuza, inclusiv, să compenseze 100% din acciza la motorină.


Pub