Reacția MAEIE, după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență R. Moldova
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție, după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență R. Moldova și să evite călătoriile în țara noastră. „Anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre”, anunță MAEIE.
Foto: UNIMEDIA

În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre.

Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, anunță MAEIE. 

Cetățenii bulgari sunt îndemnați să părăsească Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Sofia a emis în acest sens o alertă de călătorie, din cauza „situației complicate din țara noastră”.


Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

Pe 27 aprilie, Tiraspolul a anunțat că a fixat drone deasupra depozitului cu muniții de la Cobasna, ce au zburat apoi spre Ucraina, dar și despre împușcături înregistrate în acel perimetru.


Pub