Germania a emis alertă de călătorie în atenția cetățenilor săi pentru regiunea transnistreană din Republica Moldova

După Bulgaria și Germania anunță alertă de securitate privind călătoriile cetățenilor săi, însă nu pentru toată Moldova, ci doar pentru regiunea transnistreană.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit unui comunicat oficial, cetățenii germani sunt avertizați despre agravarea situației în regiunea transnistreană, în lumina ultimilor evenimente.

Astfel, Berlinul descurajează călătoriile cetățenilor săi în partea stângă a Nistrului. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe german le cere cetățenilor săi să urmeze instrucțiunile autorităților locale sau forțelor de securitate și să urmărească rețelele locale și sociale pentru a fi la curent cu informațiile de ultimă oră.

Cetățenii germani sunt atenționați că ambasada Germaniei la Chișinǎu nu poate oferi asistență consulară pentru Transnistria.

Pe 28 aprilie 2022, Bulgaria a emis alertă de călătorie pentru Republica Moldova și a cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență țara noastră, cu orice mijloc de transport au la dispoziție.

Anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre, a precizat ulterior Ministerul de Externe de la Chișinău.

Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.
Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

Pe 27 aprilie, Tiraspolul a anunțat că a fixat drone deasupra depozitului cu muniții de la Cobasna, ce au zburat apoi spre Ucraina, dar și despre împușcături înregistrate în acel perimetru.


Pub