image
Sursa foto: jurnal.md

Krasnoselski dă asigurări că nu a inițiat procesul de mobilizare a bărbaților din regiunea transnistreană

După atacul asupra clădirii așa numitului minister al securității de la Tiraspol și din localitatea Maiak, instituirea „codului roșu de alertă teroristă” de către autoritățile din Tiraspol, a fost explicată de unii experți că ar avea drept scop mobilizarea bărbaților din regiune în armata rusă. Ieri seara, liderul separatist de la Tiraspol a emis un comunicat în care dă asigurări că nu a inițiat procesul de mobilizare.

Printre distribuitorii de informații false este și Podoliak ( Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski n.red.). Provocatorii își permit să vorbească despre ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv în Transnistria, exprimând cu voce tare fantezii și presupuneri care nu au nimic de-a face cu realitatea transnistreană. Printre falsurile absurde figurează și cel că în republica noastră bărbaților de vârstă militară li se interzice să părăsească țara și că s-ar fi anunțat mobilizarea generală. Fac un apel către toți cei care au avut ghinionul să fie printre publicul lor: să nu credeți niciun cuvânt”, a menționat liderul separatist.

Acesta a adăugat că astfel de decizii nu au fost adoptate „la nivel oficial”. Ordinea publică și securitatea în regiune este asigurată de structurile de forță care au activat și până la instituirea codului roșu.

Expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov, a declarat pentru presa din Ucraina că localitățile de la hotarul ruso-ucrainean și în special s-a referit la regiunea Breansk, de pe teritoriul Rusiei, unde au avut loc mai multe explozii, se află actualmente sub „cod galben” de alertă teroristă.

Instituirea „codului roșu” le-ar permite autorităților să instituie stare de război și să recurgă la mobilizarea bărbaților.

Anterior consilierul Ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Gherașcenko, a declarat că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de cadre și a încercat să mobilizeze recurți prin contract printr-o campanie lansată atât în Rusia, cât și pe teritoriul enclavelor separatiste din RM și Georgia. Soldaților li se promitea 100 de mii de ruble pe lună ca să meargă la război în Ucraina și 200 de mii dacă acceptă să lupte în prima linie. „Cunoaștem potrivit informațiilor oferite de Serviciul de Securitate al Ucrainei că în Transnistria, enclava rusă din Republica Moldova, Moscova a pus condiția să fie angajați 15 mii de soldați prin contract. Știți câți s-au prezentat? Niciunul”, a spus Anton Gherașcenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: