image
Sursa foto: Twitter

Suma importantă strânsă în scop umanitar în urma confruntării SUA – Ucraina, din Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a Ucrainei a pierdut confruntarea cu SUA, scor 2-3, în play-off-ul pentru turneul final al Billie Jean King Cup.

La Asheville, în Carolina de Nord, echipa Statelor Unite a obținut calificarea, dar confruntarea a avut și o latură umanitară importantă.

Ambele țări au convenit să organizeze un eveniment caritabil, pe fondul războiului din Ucraina.

A fost strânsă suma de un milion de dolari, potrivit sport.ua, iar banii vor fi folosiți pentru asistență umanitară în Ucraina.

Federația Americană de Tenis (USTA) a anunțat că banii strânși vor fi transferați către programul global “Ukrainian Crisis Relief Fund by GlobalGiving”.

Fondurile vor asigura hrană, adăpost și apă refugiaților din Ucraina, precum și pentru sprijin medical și psihologic adresat ucrainenilor strămutați din cauza războiului.

Dayana Yastremska, Katarina Zavatskaya, Nadiia Kichenok și Lyudmila Kichenok au format echipa Ucrainei la confruntarea cu SUA.

Peste 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor, în cele 63 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanţ publicat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Jucătoarea ucraineană de tenis Lesya Tsurenko (32 de ani, numărul 124 WTA) a lansat un apel către sportivii ruși, pentru a lua atitudine față de invazia armatei ruse în Ucraina.

Sportivii ruși au fost acuzați de către ucraineni că nu vor să ia atitudine față de conflictul militar declanșat de Rusia în Ucraina, de frica unor represalii din partea autorităților de la Moscova.

"Aveam așteptări mai mari din partea jucătorilor de tenis, dar nu cred că toată lumea înțelege ce se întâmplă și cât de gravă este situația. Uneori, îmi este greu să fiu în această lume și să văd că nu s-au schimbat foarte multe în privința percepției. În timp ce pentru mine, ca ucraineană, este o durere teribilă.

Am văzut o singură reacție din partea unei jucătoare de tenis din Rusia și altă reacție din partea unei jucătoare din Belarus. Nu știu ce cred ceilalți, probabil că mulți dintre ei au vrut să mă ignore. Sunt tristă că doar două jucătoare au ieșit și au vorbit despre situația asta.

Cred că sportivii ruși nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă ce se întâmplă. Pentru mine, pentru ucraineni în general, ar fi corect dacă ar veni să spună “Opriți agresiunea Rusiei”. Cred că e prea târziu să spună nu războiului. Nu știu dacă vor schimba multe lucruri în gândirea lor, dacă nu s-a întâmplat acest lucru până acum", a spus Tsurenko, citată de sport.ua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: