A transformat niște ruine într-o fermă ultramodernă. Istoria afacerii profitabile a unei antreprenoare din satul Visoca

28 Apr. 2022, 12:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2022, 12:52 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ludmila Catlabuga din satul Visoca, raionul Soroca, a lansat o afacere în domeniul zootehnic în anul 2015. Compania „Vita-Biofarm” este o fermă de bovine specializată în producerea laptelui. Zilnic aproximativ 1,8 tone de lapte. Ludmila a deschis afacerea de familie în satul de baștină a soțului său. Astfel, în satul Visoca au fost renovate după standardele europene două grajduri, care au fost echipate cu utilaj performant.

Antreprenoarea consideră că cea mai importantă realizare a sa este transformarea unor ruine într-o fermă ultramodernă. Totodată, aceasta se poate lăuda și cu un volum mare de producție.

 „Zilnic este muls în jur de 1800 kg de lapte, iar utilajul de răcire ne permite să fie livrat o dată la două zile 3600 kg lapte destinat procesării”.

Pentru ca succes să fie garantat, antreprenoarea a optat pentru animale cu productivitate înaltă. În iunie 2015 a fost importat din Germania primul lot de animale – 33 de juninci gestante, rasa Holstein, cu productivitatea de cel puțin 8000 kilograme de lapte pe perioada de lactație.

„Bovinele din această rasă ajung la greutatea de 700 kg și dau lapte de cea mai înaltă calitate, dacă sunt hrănite în mod corespunzător. Concentrația de grăsime variază între 3,6% – 4,2%. Iar în luna noiembrie 2016 șeptelul de bovine a fost mărit încă cu 15 capete gestante de aceeași rasă. Și în august 2020 a mai fost importat un lot din Ungaria în număr de 30 juninci gestante”, povestește Ludmila.

În prezent întreprinderea deține în total 150 bovine. Productivitatea medie pe zi la un cap de animal este de 28-29 kilograme de lapte.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău