Moldova, prinsă într-o capcană energetică extrem de periculoasă! DTEK s-a retras, iar 4 companii nu corespund

28 Apr. 2022, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2022, 19:12 // Actual //  Lupu Eduard

Șase companii și-au depus ofertele pentru livrarea energiei electrice Republicii Moldova. Însă cel mai interesant este că patru dintre ele nu corespund criteriilor caietului de sarcini, o companie din Ucraina a miliaradrului Rinat Ahmetov s-a retras, respectiv unica opțiune pentru achiziția energiei rămâne Cuciurgan.

Companiile acre și-au depus ofertele de participare au fost identificate de mold-street.com.

  1. Centrala de la Cuciurgan (Moldgres), care este controlată de grupul Inter RAO EES şi poate asigura tot necesarul de energie al Republicii Moldova.
  2. DTEK din Ucraina, face parte din grupul de companii controlate de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov. Compania deţine capacităţi de generare, furnizare şi trading pe piaţa energiei şi a fost în ultimii 10 ani, unul dintre principalii furnizori de energie în Moldova. Compania a refuzat să mai reducă din preţ şi s-a retras după prima etapă din licitaţie.
  3. Trade Energo Plus SRL (33% – Dalvitrade Plus SRL din România, 34% – Andrei Lopuşneac, 33% – Silvia Radu, fostă ministră şi fostă şefă la grupul Fenosa din Moldova). Compania cu parteneri din Ucraina nu a trecut de prima etapă a licitaţiei, pentru că nu are experienţă de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 de luni, cerinţă impusă de organizatorii licitaţiei. Or, a fost fondată în februarie 2021 şi deţine de abia de un an licenţa eliberată de ANRE.
  4. Augusta LLC (ТОВ «Августа»), face parte din grupul Tolk din Ucraina şi este deţinută de firma cipriotă Malaceli Limited. Beneficiar figurează Volodymyr Krupko, fostul șef al Ukristgaz, compania milirdarului Dmytro Firtash, ce a lucrat anterior pentru structuri ale Gazprom. Augusta deţine două reţele de distribuţie în Ucraina, dar nu are instalaţii de generare. A fost fondată în august 2020, respectiv nu are 24 de luni de experienţă, conform cerinţelor licitaţiei, dar grupul de la Energocom a admis firma la a doua etapă. În cadrul grupului Tolk, partner din Moldova în 2021 apărea firma Intra Assets SRL, deţinută de Chiril Lucinschii.
  5. TET Group din Ucraina. A fost fondată pe 20 iulie 2021 de Vitaliy Butenko, după ce acesta a demisionat din funcția de director general al D.Trading LLC, companie care face parte din holdingul energetic al grupului DTEK. Presa din Ucraina a scris că ar avea conexiuni cu deputaţi din Rada Supremă, din partea partidului de guvernare şi a fost implicată într-un scandal legat de importul de energie în Ucraina, din Belarus şi Rusia. TET Group nu are 24 de luni de experienţă, conform cerinţelor licitaţiei.
  6. Artlex Energy LLC din Ucraina, controlată de Vladimir Egorov, fost angajat al Donbassenergo, important producător şi distribuitor de energie din Ucraina, dar care acum nu controlează din cauza războiului o mare parte din unităţile sale de generare. Firma fondată în 2015, a obţinut licenţă pe piaţa energiei abia în toamna anului 2020, respectiv nu ar corespunde cerinelor impuse de Energocom. Anul trecut a fost implicată în intermedierea importului de energie din Rusia în Ucraina. Artlex Energy a fost şi printre firmele investigate în 2021 de Comisia Națională de Reglementare a Concurenței Economice din Ucraina privind încălcările legislației privind funcționarea pieței de energie electrică.

Ieri, 27 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat într-o emisiune TV că pe partea aprovizionării cu energie electrică e o problemă complicată. „Suntem puși într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și amenințați de incertitudine. Cei de la Cuciurgan încearcă să facă un ban pe costul energiei livrate înțelegând care este situația din Republica Moldova”, a explicat Maia Sandu.

Cel mai mic preț oferit este 96 USD pentru un megawatt

În contextul incertitudinii ce domină pe piaţa energetică a Republicii Moldova Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis în data de 26 aprilie să modifice de urgenţă Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022. Astfel în Pct. 4 din Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022 sintagma 26 aprilie 2022 se înlocuieşte cu 28 aprilie 2022 inclusiv.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău